Един милион искат обединена Испания на митинг в Барселона (НА ЖИВО)

Стотици хиляди граждани излязоха на митинг в центъра на Барселона с призив за запазване на единството на Испания и срещу декларацията за независимост на Каталуния. Според организаторите на предварително обявената демонстрация, в нея са се включили над един милион души.

Протестиращите развяват испански знамена и скандират „Затвор за Пучдемон“ и „Да живее Испания“. Някои скандират "Пучдемон в затвора".

Атмосферата е приповдигната, мнозинството приветстваха представителите на централната власт, които се присъединиха към шествието под надслов "Ние сме Каталуния. Здрав разум за съвместно съществуване".

В събота централното правителство отстрани от длъжност лидера на областта Карлес Пучдемон и неговото правителство, след като каталунските депутати приеха декларация за независимост. Премиерът на Испания Мариано Рахой разпусна регионалния парламент и насрочи предсрочни избори на 21 декември. "Сега да, ще гласуваме", скандират участниците в днешната демонстрация, избухвайки в аплодисменти всеки път, когато хепикоптер на националната полиция прелети на тълпата.

Каталунските партии, които подкрепят независимостта, биха загубили местните избори, ако гласуването беше днес. Това показва социологическо проучване, публикувано в днешното издание на вестник "Ел Мундо". Според него за сепаратистките партии биха гласували 42,5% от каталунците, докато политическите им противници събират 43,4% подкрепа.

Според организаторите целта на марша е да защити испанското единство и да отхвърли "безпрецедентната атака в историята на демокрацията". Преди три седмици друга проява събра 350 000 участници според оценки на полицията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа