Един монах, отрекъл се от Бог

Архимандрит Дионисий, в ролята на танцьорка в „Спартакус“

В последните месеци, през които „Отровното трио“ организира различни циркаджийски протести, едно лице, известно с множеството си скандални изяви, е сред неговите участници - Димитър Мишев (архимандрит Дионисий). Неговите постъпки и изказвания не един път са били повод за скандализиране на християнската общност у нас.

В кариерното му издигане се забелязват нарушения, несъвместими с духовния му сан. Той се е замонашил без да има необходимия изискуем 3-годишен срок за послушник. На по-късен етап, без да е завършил богословско образование, благодарение на протекции, се домогва до поста началник на отдел „Богослужебен“. Не е тайна, зад гърба му години наред е стоял Доростолският митрополит Иларион, а също е протежиран от дядо Галактион.

Ако трябва да се изреждат гафовете в кариерата му, те са множество. Като служител на Старозагорската епархия е един от инициаторите и извършителите при раздаването на архонтски титли. С негово участие преминават ритуалите на ръкополагането на кръстоносците от ордена Асизи, непризнати от Римокатолическата църква за рицарство.

Желанието му винаги да бъде в центъра на вниманието на хората, да бъде под светлините на прожекторите и камерите е фактът за неговите необмислени действия, а понякога провокативни, които злепоставят каноните на Православието. Той си бе позволил да напише и да подпише като Стобийски епископ (какъвто не е, защото патриарх Неофит, който го е предложил, по-късно оттегля предложението си) писмо до Кардинал Паролини, в което прави преглед на контактите ни с Римокатолическата църква и подчертава, че е време за единение на Св. Евхаристия. Същевременно изпраща писмо до Вселенския патриарх Вартоломей с покана, без да е съгласувал това със Синода.

Неистовото му желание за висок пост дълбоко заседнало в душата му, помага да измести настоятеля на храм-паметник „Александър Невски“ - епископ Тихон. На този пост проличават две негови качества, които могат само да отблъснат хората от лоното на Църквата - самомнение и тщеславие. Решавайки, че на храма са нужни повече средства, без да вземе мнението на Синода, решава да въведе фарисейска такса за посещение. Може би, това му действие е продиктувано от това, че е завършил „Организация на туризма“. Какво кощунство, да превърнеш най-големия православен храм у нас в туристическа атракция. Това е предпоставка да се мисли, че не е залягал достатъчно над богословските книги, за да си спомни, че Исус е пропъдил търговците от храма.
Пак в този период той наказва ръководителя на храма доц. Димитър Димитров и неговите помощници съвсем безпричинно.

Софийската християнска общност бе втрещена от поредния му гаф, който сътворява на Възкресение Христово. Миряни със запалени свещи са изненадани, че не чуват вестта за Възкресението. Патриарх Неофит не успява да довърши Евангелието, възвишаващо Възкресението. Причината - нает от Дионисий гвардейски оркестър, който започва да гърми пред дверите на Катедралата. Този велик празник за целия християнски свят се превръща в селски събор с панаирджийски привкус. Оправдавайки се за това недомислие, той прави опит да прехвърли „топката“ към Синода, заявявайки че е информирал старците от клира. Последвалата заря доказва парвенюшкото, просташко и срамно деяние с пиротехника и доказва липсата на православни ценности.

След тези последни негови действия, не бяха единиците, които иронично започнаха да свързват името му на монах с това на древногръцкия бог на виното и веселието Дионисий. А истината е, че е ръкоположен с това име, което е на един от първите християни в Европа, пръв епископ на Атина, приел своето кръщение лично от апостол Павел. Той е бил председател на Ареопага на Атина (градски съд). Известен с мисионерството си, присъствал на погребението на Света Богородица. Описан като смирен, скромен божи служител.

Всичките тези негови деяния бяха санкционирани от Светия Синод и той получи забрана да извършва богослужения, като има запрещение от 2017 г. Едновременно с това е заведено църковно-наказателно дело за канонически нарушения за „самоволна промяна на богослужебния ред, одобрен от Синода, злоупотреба с името на Патриарха, обида и злепоставяне на висшестоящи по сан, въвличане в публични скандали на църковната институция“. Забранено му е да прекрачва прага на Синода.

Архимандрит Дионисий се опита да въвлече Патриарха в лъжите си, не зачете член 14 от Устава на БПЦ и заведе дела срещу Патриарх Неофит и митрополит Гавриил за „уронване на неговия престиж на духовник“.
Но въпреки забраната да извършва богослужения, при площадните му изяви, той чете молитви и извършва маслосвети. Стигна се до там да излезе с отворено писмо, в което зове за бунт срещу властта. Според седмичника „Уикенд“, той е крещял : „Днес ще вземем властта! Ще ги пометем!“.

Неговият морал не трябва да се коментира. Гледайки го по площадите трябва да бъде оприличен в сегашната си роля на протестър, като танцьорка в „Спартакус“ в средата на 90-те години.

Верен на духа за запазване на чистото име на Християнството и неговата вяра, Светият Синод излезе с декларация, с която се разграничи от постъпките му. „Архим. Дионисий (Мишев) не е и не може да бъде изразител на становища на българския Патриарх, и на Св. Синод на Българската православна църква - Българската патриаршия.“

Напоследък стана известно, че той е станал радетел на политическото движение на Александър Томов „Заедно“. Редовно ходел на сбирките в хотел „Маринела“, където вземал дейно участие. Явно желанието му е да се докопа до някое изгодно и доходоносно място.

С всичко, което е в горенаписаното е ясно, че мястото му не е в Църквата, сред тези, които са отдали живота си искрено и всеотдайно да служат на Православието.

Но все пак, ако в него проработи доброто, скромността, смирението и сложи край на суетата си, е нормално да поиска прошка, да отхвърли всички човешки съблазни, да понесе наказание от Св. Синод. Да захвърли копринените раса, струващи по 1000 лева едното, да сведе глава в името на Бог. Свети Петър три пъти се е отричал от Исус, но е намерил пътя към Него. Господ прощава, само на покаялите се, на тези, които вярват в Божието слово и искат да пречистят душата си.

Но не вярвам, че в него ще настъпи катарзис. Сатаната е влязъл в целия му духовен мир!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари