Един от Дамбовците осъден заради евросубсидии

Софийският градски съд (СГС) осъди един от прочутите братя Дамбовци - Йордан Стоянов, на 1 г. затвор условно с 3-годишен изпитателен срок и глоба от 2000 лв. Наказанието е заради опит да получи незаконно европейска субсидия за земеделие.

Като управител на фирма “СБ-Солид” ЕООД Йордан Стоянов-Дамбовеца представил пред служител на общинска земеделска служба неверни сведения, за да се сдобие с финансова помощ от европейските фондове за гарантиране на земеделието и за развитие на селските райони, съобщиха от прокуратурата. Той декларирал, че обработва обширни високопланински пасища, но се оказало, че това е лъжа.

Фирмата на Йордан в крайна сметка не е получила субсидия и затова обвинението му е по-леко наказуемо - със затвор от 1 до 6 г., в който може да не се лежи ефективно.

Делото било внесено в съда още през есента на 2015 г. Първоначално е разпределено на съдия Петър Сантиров, но той си направил отвод от разглеждането му. Направено било прераз­пределяне, но след него делото било прекратено и върнато на прокуратурата. Държавното обвинение обаче протестирало определението и то по-късно било отменено от Софийския апелативен съд. Процесът е започнал по същество в СГС през миналия февруари и приключил на 15 февруари т.г.

Присъдата, издадена от съдия Даниела Талева, подлежи на обжалване.  Йордан Стоянов се прочу през февруари 2010 г., когато заедно с брат си Пламен бе показно арестуван като член на престъпна група, ръководена от Алексей Петров. Тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов кръсти операцията “Октопод” и обяви, че братята Дамбовци източвали “Кремиковци”. Прокуратурата повдигна на Йордан обвинение за притежание на незаконен зоопарк, но съдът го оправда. Второто дело, образувано срещу Дамбовците за укриване на данъци и пране на пари, свързани с “Кремиковци”, беше прекратено по липса на данни за престъпления. След това братята осъдиха България в Страсбург да им плати 80 000 евро за унизително отношение и пропуснати ползи от запора на имотите им. Вчера те бяха открити за коментар.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право