Един от изгонените от ДАНС турци е имам в шуменската Томбул джамия

Един от изгонените от ДАНС турски граждани тази седмица според запознати е имамът в Томбул джамия в Шумен Ибрахим Иълмаз, който от години е в града. Говори се, че е отведен от мюсюлманския храм във вторник вечерта.

Иълмаз е в Шумен от 2013 г. и е със статут на продължително пребиваващ. Пратеник е на Дианет - Дирекцията по религиозните въпроси в Турция. Останалите духовни лица в региона винаги са казвали за него, че е със законен договор и в пребиваването му у нас няма нищо съмнително. Декларирал го е и районният мюфтия на Шумен Месут Мехмедов.

В сряда другият имам и екскурзовод в Томбул джамия - Мустафа, каза че Иълмаз е в почивен ден и не знае къде си прекарва времето. Вярващи, които чакаха за обедна молитва, разказаха, че във вторник последно са видяли Иълмаз в джамията, харесват много проповедите му, но за съжаление тази година договорът му изтичал. Срещу джамията е сградата на средното духовно мюсюлманско училище Нювваб в Шумен и портиерът обясни, че Иълмаз като духовник не преподава там.

Според запознати обаче имамът никога не се е ограничавал да стои и да води само намазите в Томбул джамия, водел и коран-курсове в Нювваб. Дори контролирал как върви градежа на новия пансион към училището за 1 млн. лв. Обикалял също из околните села и наблюдавал как си вършат работа ходжите по селата. Понякога правел проповеди в селските джамии пред повече мюсюлмани. Според присъствали обаче това, на което ги учи, не било нередно и различно от Корана, но най-вероятно е според канона на южната ни съседка.

От година се говори за по-сериозно вмешателство и контрол на Иълмаз в религиозните дела в региона. Известно е, че турският пратеник живее на квартира в блок срещу Томбул джамия. А до него е нова кооперация, в която се беше настанил под наем Угур Емироглу - аташе по социалните въпроси в консулството в Бургас, който миналата година бе обявен за нежелано лице у нас.

Емироглу е бил чест гост в Шумен лъсна тогава. Присъствал е по време на курс за имами, провеждан в Нювваб на 15 август 2015 г. Обучението е организирано от Главно мюфтийство, а курсът е в памет на покойния хафъз Мустафа Чътлак, който преди години също бе екстрадиран от България. Въпросната снимка излезе от фейсбука на Иълмаз.

Семейството на Иълмаз често е пребивавало в Шумен. Днес пред вратата им стояха чифт мъжки обувки, но никой не отваряше.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България