Дневен хороскоп на Алена за вторник, 15.10.2019

На 15 октомври 2019 да почерпят

Ново дъно: България счупи рекорд за домакинска загуба

На два пъти спряха България – Англия, гостите отказват да играят

10 ранени при сблъсъци на летището в Барселона

Английски фенове се биха на „Витошка“, има ранен

Офертите за Нова година са с 11-12% по-скъпи Хубавите места ще са разпродадени до 30 ноември

Пожар в цех за бои и химикали в Габрово

Ако работите през нощта – трябва да знаете това

Заев: Правителството на Северна Македония остава посветено на Договора за добросъседство с България

Шефът на „Росатом“: Русия е готова да построи ядрена централа в Саудитска Арабия съвместно със САЩ

Гледаме малката Турна от „Майка“ в нов сериал

Двойна игра на Прокопиев с ЕВН Брокерите му спестили 87 млн. лв. на австрийското дружество при покупката на остатъка от държавния дял през 2011 г. (обзор)

Нещата според чиновниците от ЕК и по същество Право на отговор от Европейската комисия и коментар на главния редактор на "Труд"

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 15 октомври 2019

Един от изгонените от ДАНС турци е имам в шуменската Томбул джамия

Един от изгонените от ДАНС турски граждани тази седмица според запознати е имамът в Томбул джамия в Шумен Ибрахим Иълмаз, който от години е в града. Говори се, че е отведен от мюсюлманския храм във вторник вечерта.

Иълмаз е в Шумен от 2013 г. и е със статут на продължително пребиваващ. Пратеник е на Дианет – Дирекцията по религиозните въпроси в Турция. Останалите духовни лица в региона винаги са казвали за него, че е със законен договор и в пребиваването му у нас няма нищо съмнително. Декларирал го е и районният мюфтия на Шумен Месут Мехмедов.

В сряда другият имам и екскурзовод в Томбул джамия – Мустафа, каза че Иълмаз е в почивен ден и не знае къде си прекарва времето. Вярващи, които чакаха за обедна молитва, разказаха, че във вторник последно са видяли Иълмаз в джамията, харесват много проповедите му, но за съжаление тази година договорът му изтичал. Срещу джамията е сградата на средното духовно мюсюлманско училище Нювваб в Шумен и портиерът обясни, че Иълмаз като духовник не преподава там.

Според запознати обаче имамът никога не се е ограничавал да стои и да води само намазите в Томбул джамия, водел и коран-курсове в Нювваб. Дори контролирал как върви градежа на новия пансион към училището за 1 млн. лв. Обикалял също из околните села и наблюдавал как си вършат работа ходжите по селата. Понякога правел проповеди в селските джамии пред повече мюсюлмани. Според присъствали обаче това, на което ги учи, не било нередно и различно от Корана, но най-вероятно е според канона на южната ни съседка.

От година се говори за по-сериозно вмешателство и контрол на Иълмаз в религиозните дела в региона. Известно е, че турският пратеник живее на квартира в блок срещу Томбул джамия. А до него е нова кооперация, в която се беше настанил под наем Угур Емироглу – аташе по социалните въпроси в консулството в Бургас, който миналата година бе обявен за нежелано лице у нас.

Емироглу е бил чест гост в Шумен лъсна тогава. Присъствал е по време на курс за имами, провеждан в Нювваб на 15 август 2015 г. Обучението е организирано от Главно мюфтийство, а курсът е в памет на покойния хафъз Мустафа Чътлак, който преди години също бе екстрадиран от България. Въпросната снимка излезе от фейсбука на Иълмаз.

Семейството на Иълмаз често е пребивавало в Шумен. Днес пред вратата им стояха чифт мъжки обувки, но никой не отваряше.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Спрете финансирането на религиии , образование и медиии от чужбина !

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.