Един от лидерите на "Фронт Фатх аш Шам” е бил убит при въздушен удар в Сирия

Сирийският "Фронт Фатх аш Шам” (предишният "Фронт Ан Нусра”, който смени името си, след като обяви, че се отделя от „Ал Кайда”) потвърди смъртта на един от лидерите си при въздушен удар на водената от САЩ коалиция, предадоха световните агенции, цитирани от БТВ.

Египетският духовник Абу ал Фарадж ал Масри, чието истинско име е Ахмад Салама Мабрук, беше член на религиозния съвет на Шурата на групировката, предаде Ройтерс. Той е бил убит при удар срещу контролираната от бунтовниците сирийска провинция Идлиб, близо до град Джиср аш Шухур.

Ал Масри е прекарал години в египетски затвор по обвинение, че заговорничи с фундаменталистки ислямистки групи. По-късно той е заминал за Афганистан, където се сближава с лидера на „Ал Кайда” Айман аз Зауахири, който се е намирал в Афганистан в края на 80-те години.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека, който се опира на мрежа от активисти в Сирия, също потвърди смъртта на Ал Масри, който бил убит при въздушен удар срещу колата му близо до границата с Турция, предаде Асошиейтед прес.

Също като много други чуждестранни джихадисти Ал Масри е пристигнал в Сирия, за да се присъедини към Фронта „Ан Нусра”, след като е бил освободен от египетски затвор по време на управлението на ислямисткия президент Мохамед Морси. Морси беше свален през 2013 г. след масови протести срещу управлението му.

Ал Масри беше един от двамата членове на „Фатх аш Шам”, появили се до лидера на групировката Абу Мохамад ал Джолани в публикувания през юли запис, с който групата беше преименувана и обяви, че се отделя от „Ал Кайда”, припомня ДПА. Присъствието на ветерани от „Ал Кайда” като Ал Масри в редиците на групировката обаче е една от причините повечето експерти все още да смятат "Фронта Фатх аш Шам” за свързан с „Ал Кайда”, отбелязва АП. Както САЩ, така и Русия обещаха да продължат борбата с него.

Откакто водената от САЩ коалиция започна да нанася удари в Сирия, насочени предимно срещу „Ислямска държава”, някои въздушни удари бяха насочени и срещу лидери на "Фронта Ан Нусра”, припомня Ройтерс. Миналият месец беше убит Абу Хаджер ал Хомси, известен под бойното име Абу Омар Саракеб, високопоставен командир на джихадистите.

По-рано джихадистки източници бяха съобщили, че Ал Масри е бил убит, при удар на безпилотен самолет срещу превозното средство, в което е пътувал. Ройтерс цитира представител на Пентагона, който съобщи, че ударът е бил насочен срещу влиятелен член на „Ал Кайда”. Той обаче добави, че Вашингтон все още опитва да оцени какъв е бил резултатът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток