Един Рама: Обединението на Албания с Косово е възможно, ако ЕС ни обърне гръб

Обединение на Албания и Косово не е невъзможен сценарий, ако двете страни загубят европейската си перспектива. Това заяви албанският премиер Еди Рама в интервю за „Политико”.

„Единственият начин да запазим режима на мир и сътрудничество на Балакните е да не преграждаме пътя към ЕС (…) да запазим позитивните емоции по отношение на евросъюза. Никой не иска да търсим по-малки съюзи, всеки търси големия съюз. Ако обаче няма надежда, няма перспектива, то тогава, разбира се, по-малки съюзи са възможни”, подчерта Рама.

Неговата страна, както и Сърбия, Черна гора и Македония формално са разглеждани от ЕС като бъдещи членове, но само Белград е на етап преговори, освен това политическите настроения в западната част на континента са все по-ясно за спиране на разширяването на общността.

Според много анализатори разширяване на Албания с бившата югославска провинция ще доведе до верижна реакция, първи етап от който е разпадане на Босна и Херцеговина, в която бошняци, сърби и хървати вече 20 години трудно съжителстват.

„Има липса на разбиране или липса на визия в това да не се осъзнава, че този регион се нуждае от Европа, но Европа също се нуждае от този регион (…) Как може съюзът да е безопасен, ако Балканите полудеят? Как може ЕС да разрешава в сърцето си сива зона, където други играчи имат по-голямо влияние от самия ЕС?”, коментира Рама.

Той подчерта, че нито поддържа идеята за присъединяване на Косово към Албания, нито подкрепя сепаратистки настроения в Македония, където има голямо албанско малцинство. Еди Рама обаче подчерта, че западната ни съседка трябва да осигури равни права на всичките си жители, без значение какъв е техният етнос.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа