Един срещу друг Радев и Плевнелиев редят кабинети

Румен Радев и Илияна Йотова представиха приоритетите на президентската институция на среща с посланиците на държавите членки на Европейския съюз.

Двама президенти - Росен Плевнелиев и Румен Радев, един срещу друг редят два служебни кабинета. Единият от „Дондуков“ 2, а другият - от сградата на бившия Партиен дом. „Труд“ научи, че шефът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов щедро отстъпил на Румен Радев кабинета на вътрешната комисия, който се намира на втория етаж. Обяснил и че в него има СОТ. „Труд“ научи, че Радев за по-сигурно направил проверка за „бръмбари“. Самият Цветанов в момента се помещава в ремонтирания за Цецка Цачева кабинет, ако бе избрана за президент. Той е на първия етаж и гледа към фонтаните.

По традиция новоизбраният президент изчаква встъпването си в длъжност на 22 януари в офис в сградата на Партийния дом. Така беше и при Георги Първанов, и при Росен Плевнелиев. Няколко дни Плевнелиев постоя в стая на външно министерство, където дипломатите се шегуваха, че се обучава в протокол и етикет.

Румен Радев е поставен пред трудната задача едновременно да събира екип за администрацията на „Дондуков“ 2 и да търси министри за служебен кабинет. За президентството той вече каза, че ще поднесе изненада с „букет от експерти с различна партийна принадлежност и ориентация.“ За министрите е ясно само едно - че няма да са кадри на БСП. В това неколкократно увери лидерът на левицата Корнелия Нинова.

В парламента от седмица депутатите залагат на версии защо Росен Плевнелиев се напъва да създаде служебен кабинет, който ще работи около месец. Според опозицията причините са две - огромната сума за капиталови разходи (около 4 млрд. лв.), която за дни може да бъде разпределена само с подписи на министри, и евентуалната номинация на Плевнелиев за еврокомисар. Самият той отрече да има подобни амбиции, но времето ще покаже дали е бил искрен.

Очакванията са основните министри в служебното правителство на Плевнелиев да са сегашните секретари и съветници от „Дондуков“ 2. Най-вероятно държавният глава ще обяви състава на назначеното от него трето правителство още на 15 декември. В понеделник (12 декември) той ще връчи третия мандат на реформаторите. На следващия ден те ще направят последен опит да получат подкрепа от ГЕРБ, а на 14 декември, сряда, ще върнат мандата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика