Една година ни вест, ни кост от Янек

Вече година от Янек няма и следа, издирванията не дават резултат.

Националното следствена служба пое разследването

Жената на Каплата – гардът на Братя Галеви, крие тайна и отказва детектор на лъжата

До месец щели да закопчаят похитителя

Година след изчезването на Янек Миланов от Дупница все още няма и следа от него. Претърсванията на язовир „Дяково“ и местността около него не дадоха резултат, мълчи и човекът, в чийто джип се е качил Янек в нощта на 31 юли 2020 г. Разпитите на Васил Капланов – Каплата не дадоха резултат. Забавянето на издирването от местната полиция се оказа фатално за разследването. Вече година във фейсбук групата „Къде е Янек?“ стотици хора задават въпроси към институциите, които остават без отговор. Разследването вече е изтеглено от Дупница в Националната следствена служба, заради сложността на казуса и подозрения обвързаности на местни полицаи с мутри. Досега обаче от Янек няма и следа.

Какво е станало може да каже единствено Каплата, с когото Миланов тръгнал във фаталната нощ на 31 юли и повече никой не го видял. Той обаче мълчи - така, както са го учили босове, на които е бил охрана – Братя Галеви. На пръв поглед мотивът на Каплата, ако той е виновен за изчезването на Янек, е смешен – преди година жена му Миланов бил любовник на жена му Петя Николова. Разследващи предполагат, че именно тя, за да се оправдае пред мъжа си, е натопила бившия си любовник с измислени обвинения и Капланов е решил да мъсти. Янек много искал да проведе мъжки разговор с Каплата, когото подозирал, че постоянно чупи автомобила му и без никакви притеснения се качил вечерта в джипа му. Повече никой не го е видял.

Петя Николова живеела в съседен блок блок в кв. „Бистрица“ в Дупница и се запознала с Миланов, който който се върнал в отпуската си в града от Франция, през 2017 г. Срещали се в дома на Янек, без никой да ги забележи, но Капланов все пак разбрал. Връзката им приключила с отпътуването на мъжа, но Петя продължила да го търси и да му пише. Някой пък взел да троши колата му, дори стрелял в прозореца на апартамента му. Жената била влюбена, защото Миланов бил изключително чаровен, умен и начетен Петя беше за кратко задържана и разпитана, но поведението е повече от съмнително, твърдят криминалисти. Жената отказала да даде биологичен материал за изследване на ДНК, както и да бъде тествана с детектор на лъжата. При всички случаи тя знае защо е изчезнал Янек, но се страхува от мъжа си и може би чувства вината си и затова мълчи, твърдят полицаи. От Каплата трепери и цяла Дупница, са категорични местни. Въпреки, че Братя Галеви от години не са в страната, страхът от мутрите продължава да витае в града. Дупничани предполагат, че Каплата, който се чувства безнаказан и досега движи бизнеса на покровителите си. Хората не без основание в един глас твърдят, че над него има чадър от местни прокурори и полицаи. Повече от седмица полицията не обяви публично Янек за издирване и се задоволи само с разпит на охранителя, който казал, че го е оставил, откъдето го е взел. Едва, след като роднините на изчезналия и медии вдигнаха шум, местното РПУ се размърда. Нещата тръгнаха едва след намесата на главният прокурор Иван Гешев, който взе под личен контрол разследването. Каплата е бивш шеф на охраната на Братя Галеви. 

Първата версия за изчезването на Янек беше, че Капланов е унищожил колата му и го е отвлякъл от ревност, защото жена му била любовница на Миланов. Това обаче е малко вероятно, защото от връзката между двамата е минала повече от година, а бодигардът е известен със сприхавия си характер и би реагирал моментално. Той беше в ареста с обвинение за заплаха за убийство към шефа на мотоклуба в Дупница Димитър Недев, защото не му харесал коментар за изчезналия Янек. Зад решетките беше прибран и синът на Каплата – Никола, след като видеозаписи от охранителна камера го уличиха в увреждане на пежото на изчезналия мъж. 20-годишният младеж се изживявал като наследник на баща си и напуснал Югозападния университет, където учел право, за да продължи „бизнеса му“. Дупничани говорят, че именно той се занимавал с незаконната бензиностанция на баща си, която прокуратурата разби преди време. Неслучайно Васил Капланов вижда в сина си достоен последовател. На абитуриентския бал на Никола през май 2019 г., той написал във Фейсбук: „Аз напред, ти след мене“. Според информация на „Труд“, обаче, следователите от Националната следствена служба са на път да „заковат“ виновника за изчезването на Янек и въпреки, че институциите мълчат от много време, до месец похитителят щял да бъде посочен и закован с неоспорими доказателства.

Два пъти чупили колата на журналистка

Заплашват близки на Миланов от файлшив фейсбук профил

През последните седмици пък от фалшив фейсбук профил Димитър Недев, председател на мотоклуба в Дупница, продължава да е заплашван. Преди време Каплата лежа в ареста заради отправени заплахи срещу него защото питал къде е Янек в социалните мрежи. Те обаче продължават, само че от фалшив фейсбук профил. Мъжът пуска постоянно жалби, но без резултат. Подозренията му са, че синът на Каплата – Николай, стои зад анонимния профил в социалната мрежа затова между двамата беше направена очна ставка в полицията. Часове след нея аудиозапис от срещата е бил изпратен на Недев. Което означава само едно – менте профилът или е на Николай Капланов, който е бил на очната ставка и е могъл да запише разговора, или е на някой от присъствалите полицаи, което е много малко вероятно. Заплахи се сипят и към брата на Янек – Марио Миланов и журналистката Десислава Панайотова, чиято кола два пъти беше трошена от неизвестни, след като тя започна разследване за изчезването на Янек.

„Притеснен съм, толкова нагли хора не съм срещал досега. Записът съм го подал в София, защото нямам абсолютно никакво доверие на полицията и прокуратурата в Дупница. Абсолютно всичко, което съм говорил пред тях, се знае после. Обърнали сме се и към министър Бойко Рашков, но нещата много се бавят. Пишем до него имейли, но не получаваме отговор“, твърди Димитър Недев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право