Една година след бунта на Евгений Пригожин: Кремъл напълно контролира "Вагнер"

Преди една година, на 23 юни 2023, Евгений Пригожин превзе южния град Ростов след месеци на нарастващо напрежение с военните лидери в Москва. След това силите му от "Вагнер" тръгнаха към Москва, без да срещат съпротива, но „Маршът за справедливостта“, както го нарече Пригожин, внезапно приключи на следващия ден. Два месеца по-късно самолетът му се разби, а той загина заедно с няколко други висши членове на "Вагнер", поставяйки бъдещето на групата в несигурност.

Днес Кремъл ефективно е взел контрола над групата "Вагнер", твърдят източници на BBC. Според д-р Сорча Маклауд, член на работната група на ООН за наемниците и преподавател в университета в Копенхаген, бившите войски на "Вагнер" са разпокъсани в руската държава.

"Вагнер може да не съществува точно във формата, в която беше преди, но версия, или дори версии, продължават да съществува“, казва тя пред BBC. „Имаше един вид разпръскване сред руската държава, така че няма един общ контролер."

По думите й "Вагнер" е имала "невероятно важна геополитическа и икономическа роля за Русия", затова тя никога нямало да изчезне, както предполагали някои експерти.

Години наред силите на Пригожин бяха ценен и неоспорим инструмент за руските операции в Африка и Сирия. Но именно в Украйна – докато конвенционалните сили на Москва се бореха да пробият отбраната на Киев – Пригожин и "Вагнер" излязоха на открито.

В края на 2022 г. и началото на 2023 г. Вагнер беше ключът към победите на Русия на бойното поле. Неговите сили – предимно съставени от бивши затворници – успяха да превземат източния град Соледар, преди да се закрепи в месеци на интензивни битки в месомелачката Бахмут.

В своя пик "Вагнер" имаше около 50 000 наемници в Украйна, според Съвета за национална сигурност на САЩ.

Сега експертите казват, че операциите на "Вагнер" в Украйна са покрити от други руски държавни и паравоенни части. Един бивш командир на Вагнер наскоро каза пред BBC Russian, че на наемниците е било наредено „да се присъединят към министерството на отбраната“ или да си тръгнат.

Представители на разузнаването на Обединеното кралство предполагат, че някои от пехотните части на групировката са поети от Росгвардия или Националната гвардия. Подразделението, създадено през 2016 г., е описано като „частната армия“ на Путин. Тя се контролира от бившия му бодигард Виктор Золотов.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство (МО) заяви, че елементи от групата "Вагнер" са започнали да преминават под контрола на Националната гвардия през октомври 2023 г. Наричани „доброволчески формирования“, бившите войски на "Вагнер" трябваше да бъдат разположени в Украйна на шестмесечни договори и в Африка на деветмесечни договори, казва той.

Антон Елизаров – дългогодишен оператор на "Вагнер", за когото се твърди, че е командвал кървавите операции на наемниците в Бахмут – изглежда потвърди интеграцията дни по-късно. Във видео, публикувано в канал в Telegram, свързан с "Вагнер", той каза, че е присъствал на изграждането на лагер, където войските на "Вагнер" ще „работят за доброто на Русия“ и ще се присъединят към частите на Националната гвардия в нова формация.

Служители на Обединеното кралство казаха, че „включването на бивши щурмови отряди на "Вагнер" в Доброволческия корпус на Росгвардия много вероятно показва, че "Вагнер" е бил успешно подчинен на Росгвардия, увеличавайки руския държавен контрол върху групировката“.

Други бивши сили на Вагнер са се записали да се бият редом до силния човек на Владимир Путин в Чечения – Рамзан Кадиров – и неговите сили на Ахмат. Това установи скорошно руско разследване на BBC.

Осезаем пример за упадъка на групата дойде, когато се съобщава, че нейното лого е премахнато от кулата, която беше неин център във втория град в Русия Санкт Петербург.

Твърди се, че в дните след бунта Пригожин е сключил сделка с Путин, за да съсредоточи операциите на групата си в Африка, подкрепяйки режими и осигурявайки ресурси за Русия. Съобщава се, че след смъртта му заместник-министърът на отбраната Юнус-Бек Евкуров е обиколил африканските столици, уверявайки служителите, че услугите, предоставяни от групата, ще продължат да бъдат нужни.

По-рано този месец мозъчният тръст на Полския институт за международни отношения (PISM) отбеляза, че след смъртта на Пригожин „вниманието на руската държава в Африка не само не отслабна, но се засили“.

През февруари BBC се сдоби с документи, разкриващи, че Москва предлага „пакет за оцеляване на режима“ в замяна на достъп до стратегически важни природни ресурси – подход, предпочитан преди това от "Вагнер".

Планът беше предложен от така наречената руска "експедиционна група" - наречена Африканския корпус – и командвана от бившия генерал от ГРУ Андрей Аверянов. Преди това той ръководеше секретни операции от името на руското правителство.

Експерти казаха пред BBC, че Африканският корпус на практика е заменил "Вагнер" в Западна Африка. В Telegram звеното се похвали, че предлага на новобранците заплати до 110 000 рубли годишно и служба „под ръководството на компетентни командири с богат боен опит“.

През януари тя обяви първото си разполагане на 100 войници в Буркина Фасо. Съобщава се, че други 100 са пристигнали в Нигер през април.

Руслан Трад, анализатор по сигурността в Атлантическия съвет, казва пред BBC, че на практика "Вагнер" се превърна в Африканския корпус и сега служи изцяло на целите на военното разузнаване" и на министерството на отбраната.

„В Африка тези войници правят почти същото – охраняват търговските пътища, осигуряват ресурсите, които Москва използва, за да заобикаля санкциите, и нещо повече – обслужват местните хунти и насочват потока от мигранти“, отбелязва той.

PISM отбеляза, че Африканският корпус е предназначен да бъде използван "по-открито", отколкото беше използван "Вагнер" на континента с намерението да замени западното - и особено френското - влияние в Африка.

BBC Russian съобщи, че само в Централноафриканската република (ЦАР) "Вагнер" все още работи в някаква сянка на предишната си форма, за която се твърди, че се контролира от сина на Пригожин - Павел.

"Москва даде зелена светлина на наследника да продължи да прави това, което баща му направи в Африка, при условие че това не противоречи на интересите на Русия“, казва източник, който е работил с Евгений Пригожин, пред BBC Russian.

Миналата седмица Le Monde съобщи, че около 1500 войници на "Вагнер" са помогнали на местните сили за сигурност при атаки срещу контролирани от бунтовниците райони.

Въпреки това PISM отбеляза, че общото значение на ЦАР в стратегическото мислене на Москва „намалява“.

Д-р Маклауд предположи, че първоначалната цел на "Вагнер" в ЦАР е била да покаже „доказателство за концепцията“, че наемническите групи могат да бъдат „използвани като успешен фактор за борба с тероризма“. Цел, която Москва сега може да смята за постигната.

Но тя добави, че "Вагнер" е "напълно заплетен" в рамките на ЦАР, което затруднява замяната му с новия, развиващ се Африкански корпус.

Въпреки заплахата, породена от бунта на Пригожин, годишнината в неделя до голяма степен премина без инциденти в Русия.

Дан Сториев от групата за мониторинг OVD-Info казва пред BBC, че наследството на Пригожин принадлежи предимно на онези, които са свързани с Кремъл.

„Най-общо казано, бунтът на "Вагнер+ не е имал много истинска подкрепа от страна на хората, за да има, да речем, масови митинги за отбелязване на годишнината - може би защото нямаше истински антивоенни послания“, отбелязва той. "Има хора, които организират протести в Русия, но те са съсредоточени върху антивоенния активизъм и нямат нищо общо с Пригожин."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи