Една от най-големите забележителности в Малта се срути

Известната в Малта скала Азурски прозорец се срути в морето след силна буря, информира Би Би Си.

Синият прозорец често се появяваше в рекламни брошури и беше много популярно място сред туристите в Малта, използвано беше дори и като филмов декор в „Игра на тронове”.

Малтийските власти знаеха, че състоянието на природната забележителност се влошава заради ерозията и това е необратим процес, който в крайна сметка ще доведе до рухването ѝ.

От края на миналата година беше забранено на туристите да се разхождат по горната ѝ част, а нарушителите бяха заплашени от глоби, започващи от 1500 евро. Въпреки това много от посетителите не се съобразяваха.

Мнозина местни жители и туристи, посетили мястото, изразиха съжалението си. Сред тях беше и премиерът на Малта Джоузеф Мускат, който написа на профила си в Туитър: „Доклади на комисиите през годините показахваха, че тази забележителност ще бъде силно засегната от непредотвратима природна корозия. Този тъжен ден дойде”.

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.