Една предистория на полицейския произвол

Полицаи плачат, защото се е обърнал вятърът и пуснатият от тях сълзотворен газ е сътворил и техните сълзи.

Какво, като накажат виновните

Полицаите, които са били и ритали оковани с белезници демонстранти по време на миналогодишните антиправителствени протести, ще бъдат разследвани. В това ни увери служебният премиер Стефан Янев, след като крити досега кадри от полицейския произвол видяха бял свят. Кадрите са ужасяващи: униформени влачат вързани хора по земята, стъпват с кубинки върху тях, един гали момиче с разголена гръд по косата...

Превишаване на правомощията и укриване на доказателства за тях - по закон тези деяния се наказват. И ще бъдат наказани вероятно - така и трябва. Но дали това наказание ще постигне целта си по смисъла на наказателното право? Ще превъзпита ли то провинилите се служители на реда, ще ги приучи ли към спазване на правилата и добрите нрави, ще подейства ли възпитателно на останалите?

Лекомислено е да кажем „да“. Защото грозната сцена на насилие, заснета от камера на НСО пред сградата на правителството, има предистория, която я прави очаквана и обяснима. И която подсказва, че тя не е и няма да бъде единствена.

В МВР има кадрови дефицит. Търсят се полицаи. Периодично се обявяват конкурси за вакантни места.

„Назначават куцо и сакато, но пак има празни щатове, няма кой да ме смени по график - разказва полицейски инспектор неофициално. За неговата категория „Г“ изискванията са минимални: професионална подготовка не трябва, взимат те, стига да си под 40-годишен, среднист и физически издръжлив - да направиш 30 лицеви опори, да пробягаш 800 м за 3 минути и 9 секунди и да покажеш, че не си малоумен.

Лесно ви се вижда? Грешите. Кандидатите масово се провалят на теста за интелигентност и психо-диагностичното интервю.

- Името на главния секретар на МВР е... ъъъ... не знам, по-рано е бил Борисов - мънка интервюираният. - А името на вътрешния министър? - Не съм сигурен...

Диалогът е автентичен. Цитира го експерт от института по психология. Чуйте какво казва още: „Основна характеристика на желаещите да служат в МВР е ниският интелект и пропуските в образованието.

Повечето са 20-23-годишни, повлияни от кризата в българското училище, слабата грамотност в семейната среда, уличния жаргон и престъпността. Те са с ограничен светоглед, речникът им е беден, а мотивацията им се свежда до това, че държавната работа осигурява редовна заплата. Има и бабаити с нулеви знания, ръководени от примитивната представа, че униформата им дава власт над другите и възможност за изява на мускулна сила“.

Да речем, че експертът е черноглед. Но вгледайте се вие в младежите от вашето обкръжение. Като видите някой образован, умен и амбициозен млад човек, запитайте се защо той би пожелал да стане пазител на реда. Заради добрата заплата? Едва ли. Да, средното месечно възнаграждение в МВР надвишава това за страната, но то стига за наем, ток, парно - и край. Заради престижа на професията ли - дето го няма? Заради униформата, която разкрасява мъжа?... Вижте тази изповед в чата:

„Мачкат ме и ми се подиграват. Системата с безумието си и некадърността на началниците си имат имена, които няма да назова, че ще ме уволнят. Подигравката се изразява в членове, алинеи и заповеди, и в качеството на униформата, с която приличам не на полицай, а на мелничар във фалит.”

И друга изповед в анкета на фондация „Общество и сигурност“: „Народът е освирепял спрямо нас, иска да набие държавата в лицето на полицията.“

И трета: „В районното е ужас. Всички въртят телефони след оперативка и докладват на някой навън какви са задачите. Няма колегиалност. Има интриги, предателства, саботажи. Този, който е принципен, бива наказван, а който действа според силните на деня, расте в йерархията“.

За да избере полицейска кариера, младият българин трябва да не е чел тази анкета. Или да не познава живо ченге.

И с кадровия дефицит е обяснимо, че до 2009 г. в МВР приемали с коефициент на интелигентност (IQ) над 90, после с IQ над 75, а след това само с резолюция „данните са относително благоприятни“.

Помните ли оня катаджия, който написа фиш на улица „ Ранбо Силек“ (вместо Ран Босилек)? А колегата му, който прати акт на улица „Ханку брат“?

Ами началниците им? И баба знае, че за шефове на служби се назначават не изявените в професията, а партийни послушници. Послушанието, а не талантът и смелостта се награждават с постове и секретарки. Фрапантната некомпетентност съжителства с корупцията - трафикант на бежанци спечели обществена поръчка за превоза им в Гранична полиция. Кадърните и честните отказват шефски позиции. Те знаят, че там от тях се очаква да носят на един министър ибрика. И безскрупулните кариеристи не виждат перспективи в МВР - те продават информация, осигурявайки бъдещето си извън него.

Искате ли доказателства? 52-ма полковници и генерали минаха на детектор на лъжата през 2001 г. Провалиха се 43% от тях. Оттогава висше ченге не е качвано на полиграф. Той е задължителен на входа на силовите структури в САЩ, а в тях агенти на ФБР проверяват тия от ЦРУ и обратно.

Обаче ние сме в България. Тук и така е ясно лъжат ли шефовете на ДАНС и разузнаването, когато обясняват защо са излезли в предълъг отпуск веднага след последната смяна на управляващите. Ясно е и защо кабинетът „Янев“ побърза да смени не само тях двамата, но и шефовете на ГДБОП, и на военните полицаи и шпиони. Които си мълчат, знаят мнооого повече.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари