„Една провинциална болница“ взе голямата награда на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми

Копродукцията на България и Германия разказва за болницата в Кюстендил по време на пандемията

Копродукцията на България и Германия „Една провинциална болница“ получи голямата награда на XX издание на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. Лентата е дело на младите автори Илиян Метев, Иван Чертов и Златина Тенева и пресъздава личните им впечатления от прекараните няколко месеца в болницата в Кюстендил по време на пандемията.

Общо 22 отличия в различни категории бяха присъдени на церемонията по закриването на фестивала във Варна, която започна с флашмоб на активисти на младежкия Червен кръст.  Кметът Иван Портних връчи специална награда на френския филм „Пленително пътуване“ и поздрави организаторите от БЧК и Медицински университет-Варна, както и вдъхновителя и двигателя на възродения фестивал Илия Раев, че продължават чрез изкуството да показват силата на хуманизма и доброволчеството.  

Призът за режисура отиде при Денис Божич от Босна и Херцеговина за филма „Един нов Бродуей“, който разказва за театрална трупа, състояща се от хора със синдром на Даун. Заглавието получи и най-високото признание в категорията за пълнометражни документални филми. Наградата за сценарий бе присъдена на украинския филм „Клондайк“. Две отличия получи късометражният игрален филм „За мен“ от Нидерландия на иранския режисьор Али Асгари. Българското документално заглавие „Лимбо“ на режисьорката Джулия Пъстракова заслужи също два приза - за най-добър късометражен документален филм и награда на журито за проникновения му поглед към деменцията при възрастни хора. Специална награда на журито бе за швейцарско-белгийската копродукция „Последният танц“. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино