Една трета от големите ученици обратно на училище (обзор)

Снимка: Булфото
Министър Вълчев обясни, че учениците се връщат в клас чрез редуване през 2 седмици, както беше преди затварянето, а по-късно здравният министър издаде подробна заповед с разхлабването на мерките.

Първи за две седмици присъствено ще учат 7., 8. и 10. клас

Старият график тръгва наново от понеделник

Учениците от 7., 8. и 10. клас са първите, които ще се върнат на училище присъствено от 12 април и ще останат за две седмици. Това съобщи образователният министър Красимир Вълчев по време на редовния брифинг на щаба днес. По думите му това са около 40% от големите ученици и е разумно да бъдат на училище.

Всъщност от понеделник започват да ходят и всички деца от 1. до 4. клас. Така училищата ще работят по схемата от преди 22 март, когато се наложи да излязат в дистанционна форма на обучение заради COVID-19.
След първите две седмици, ако ситуацията позволява, от 26 април присъствено ще бъдат следващите випуски - 5., 9. и 12. клас, обясни Вълчев.

Той напомни, че зрелостниците завършват годината по-рано от всички други. Те са до 14 май, заради което техният график ще бъде за три седмици - от 26 април до 14 май, тъй като тук ще влизат многото почивни дни покрай Великден и майските празници.

Вълчев уточни, че това няма бъде отразено в заповедта с графика на ротация, тъй като тя ще обхване само периода на извънредните мерки, които към момента са до 30 април.

Остава решението присъствено да учат паралелките, които са единствени от даден випуск в по-малките училища в страната.

Със заповедта ще бъдат възстановени и дуалните форми на обучение в предприятията, както и практическите занятия и индивидуалните изпити и дейности. Образователният министър посочи, че ако се сравни ситуацията в системата на образованието спрямо стойностите от ноември, тя е близо два пъти по-добра. “Има два пъти по-малко са заразените учители и ученици”, каза Вълчев и допълни: “В повечето случаи са заболели след недостатъчно време след ваксина. Нямаме починали учители, които да са ваксинирани. Почти нямаме такива, които са стигнали до хоспитализация”.

Към момента болните от образователната системата били 500. От МОН и МЗ правят допълнителни списъци за ваксинация на учители, които искат да се имунизират.

За пореден път Вълчев каза, че няма да има отпадане на външното оценяване след 4. и 10. клас.

Заради редуването, което налага пандемията

Психолози влизат в софийските школа и детски градини

Подпомагат децата при затрудненията

Постоянното превключване заради COVID и стоенето вкъщи предизвиква тревога при някои от децата.

Столичният общински съвет прие предложението за осигуряване на психологични кабинети в училищата и детските градини в София, което част от Стратегията за образование на Столична община за 2021 година.
“Стратегията трябва да бъде съобразена с промяната на условията, в които се обучават децата и тази година - COVID онлайн обучението, с което се редуват присъственото”, каза Албена Кръстева от БСП.

“Онлайн обучението нанася физиологични и психологични обучителни затруднения на учениците, което налага един по-задълбочен прочит на написаните в стратегията дейности. Децата се обездвижват, затруднява се комуникацията между тях, ограничават се игрите на открито, което е много съществено за тяхното развитие. Също така има статистика за повишаване на насилието”, изтъкна тя.

Промяната цели във всяко едно училище и детска градина да има на разположение психолози, които да работят с учители, родители и деца, нуждаещи се от помощ за преодоляване на дискомфорт, породен от онлайн обучението.

Ген. Венцислав Мутафчийски: Положителните тенденции са изключително крехки

Тенденциите са изключително крехки. Все още не сме достигнали нивата на най-високата си точка - ноември, която беше 667 на 100 хиляди. Сега сме все още 666, което ни изравнява от ситуацията преди 2 седмици.

Платото се прехвърли и тенденцията е надолу, но тя е много крехка, защото спадът в заболеваемостта е само със 7% на двуседмична база и 0,5% на едноседмична. Това заяви председателят на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски и допълни, че не сме стигнали и връхната точка от зимата по отношение на починалите, когато е била 27,7 на 100 000 починали.

“Сега сме 23,2 на 100 хиляди. Все още нямаме задържане в тази насока, а тенденцията е покачваща се. По отношение на болниците - има отчетлив спад в натиска. Повишението на случаите на седмична база е плюс 3%. От 10 903 са 10 429. В интензивните отделения покачването е с 0,6%”, допълни шефът на ВМА.

Той потвърди думите на здравния министър и главния държавен здравен инспектор, че има спад на заболеваемостта, но отново подчерта, че това са крехки тенденции и трябва да се акцентира върху отговорността на всеки един.

Заповед за разхлабване на мерките

Заведенията отварят на 50%, дискотеките - в края на месеца

Частичният локдаун е дал резултат

От понеделник заведенията ще могат да посрещат клиенти не само в градините, но и вътре при капацитет от 50%.

Големите нехранителни магазини ще мога да работят при определен брой хора, спрямо капацитета на обектите. Най-вероятно изискването ще е да се падат между 8 и 10 кв. м. на човек, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на брифинга на щаба, а по-късно той разписа и разхлабването на мерките в нова заповед. Частичният локдаун от две седмици е дал резултат, каза от своя страна и главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

В новата заповед е записано, че от 12 април се допускат и посещенията в заведенията за хранене и развлечения при използване на не повече от 50% от капацитета им, с ограничено работно време между 6 и 23 часа.

От 29 април посещенията в дискотеки, бар-клубове, пиано барове, бар-вариете и нощни барове се допускат при използване на не повече от 50% от капацитета им. От 16 април са разрешени посещенията в игралните зали и казина при използване на не повече от 50% от капацитета им.

От 16 април отпадат и ограниченията за работа на обектите, разположени в търговските центрове.
Със същата заповед здравният министър нарежда физическите и юридическите лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, и чиято дейност не е преустановена с тази заповед, да създадат организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.

От 12 април се допуска провеждането на културни и развлекателни мероприятия при заети 30% от капацитета на помещенията. Важи за фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство.

Трябва да се спазва физическа дистанция от най-малко 1.5 м., да се носят защитни маски за лице и да се използват само на седящи места (за концерти, фестивали, театри, циркови представления и други сценични прояви).

Заповедта разписва и точния график за учениците, но до края на месеца, както обясни по-рано просветният министър Красимир Вълчев.

Освен възобновяването на учебния процес за учениците от 1. до 4. клас и задължителните групи за предучилищно образование, както и ротацията при големите, в документа е описано и че присъствено ще могат да бъдат и учениците, които се обучават в специалните училища за ученици със сензорни увреждания;
Допуска се провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда, за деца до 4. клас.

Във висшите училища се допуска провеждането на: практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти; семестриални изпити с практическа част, които не могат да бъдат проведени в електронна среда; държавни изпити и защити на дипломни работи.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България