Ед Шийрън - Беднякът милионер

Британският изпълнител и композитор Ед Шийрън ще получи над 900 000 британски лири за съдебни разходи, след като спечели делото за авторските права върху суперхита му "Shape Of You". Междувременно той за поредна година оглави класацията за най-слушани изпълнители във Великобритания.

Носителят на "Грами" си тръгна с победа по делото за плагиатство, в което беше обвинен, че е откраднал мелодията за хитовата си песен "Shape of You". 

Ед Шийрън и съавторите му - Джон Макдейд от Snow Patrol и продуцентът Стивън Маккъчън бяха обвинени, че са плагиатствали от песен от 2015г. на Сами Чокри и Рос О'Донохю. Двамата заявиха в съда, че фразата "Oh I" в "Shape Of You" е "поразително сходна" с рефрена "Oh Why" в тяхната песен. Съдията Закароли от Висшия съд реши, че Шийрън "нито преднамерено, нито случайно" е изкопирал фраза от песента "Oh Why". Още при запитване до съда през 2018г. от страна на Шийрън и екипа му, съдията бе преценил, че "Шийрън не е чувал "Oh Why" и в никакъв случай не е копирал преднамерено фразата "Oh I". Той отхвърли иска на Чокри и О'Донохю и издаде документ на Шийрън и колегите му, че не са нарушили авторските права за "Oh Why". Адвокатите на ищците претендираха Шийрън и колегите му да платят сами разноските си по делото. Съдията им отказа и реши, че по-малко известните автори трябва да платят разходите в размер на 916 200 британски лири.

Междувременно тези дни Шийрън може да се похвали с още една впечатляваща победа – той стана най-слушаният изпълнител в Обединеното кралство през 2021 г. Това съобщи британската компания за лицензиране на музика Phonographic Performance Limited (PPL). Освен това песента „Bad Habits“ от четвъртия студиен албум на Шийрън „Equals“, издаден миналата година, е най-слушаната песен в Обединеното кралство. Така 31-годишният музикант стана първият, който от въвеждането на тази статистика достига два пъти върха на двете класации. Първият път беше през 2017 г. с именно с песента „Shape of You“ от албума „Divide“. Продължителният успех на Ед Шийран е "свидетелство за качеството на продукцията му и силата на британската музика във време, когато в глобален план конкуренцията е по-силна от когато и да било", заяви шефът на "Phonographic Performance Limited - PPL" Питър Литам.

Ед Шийрън е истинска музикална сензация и без съмнение една от най-големите поп звезди. Певецът, известен не само със своята рижа коса, но и със свенливостта си, е най-хитовият британски изпълнител в света за последните 10 години. Макар сега животът му да изглежда приказка, това съвсем не е било така – историята му е достойна за сценарии на холивудски сериал. Той е роден през 1991 г. в Хебдън Бридж, Западен Йоркшър, и израства във Фремлингъм, Съфолк. Шийpън сам определя себе си като странно и чудато дете с много и различни недостатъци. Mалкотo момче е с мързеливо око и едва чува с едното ухо. Впоследствие е постоянно тормозен от съучениците си заради големите си очила и заекване. Семейството му живеело скромно – нямали дори телевизор. За сметка на това родителите на Ед събрали пари, за да му купят китара и книги. Започва да пише авторска музика и текстове и преди да се усети, заекването изчезва. За да може да се издържа, започва да свири по баровете. Случвало се е да прави и по 12 представления седмично, но въпреки това да изпитва сериозни финансови трудности.

Музикантът признава, че в продължение на три години често му се е налагало да спи в метрото и по пейките в парковете. Имал е моменти на пълно отчаяние, но в крайна сметка Ед решава да послуша интуицията си и да продължи да е упорит в опитите да прави музика. При това – в САЩ. Пристига в Лос Анджелис без договор и място, където да отседне. Изпраща и изпълнява музиката си пред всеки, който проявява желание да я чуе. С големия си талант той бързо привлича вниманието на Елтън Джон и Джейми Фокс. Следва предложение за музикален договор и дебютен албум – „+“ от 2011 г. Само година по-късно Ед е вече истинска звезда и дори получава Ордена на Британската империя за принос към музиката и благотворителната дейност. Преди време младият музикант разкри, че е водил битка с наркотична зависимост, заради което е жертвал една година от музикалната си кариера. В момента Ед се радва на лично щастие и през май стана баща за втори път. Любопитно е, че съпругата му Чери е била ученическа любов на Шийрън, с когото се познават от 11-годишни, а се ожениха през 2019г.

 

Аутсайдер, когото музиката спаси

Ед Шийрън е едни от най-близките ми хора и моята сродна душа. Ние наистина много си приличаме – и двата не сме били от „готините” деца, а аутсайдери, които намериха утеха в музиката. Двамата много се забавляваме на слуховете, че сме били гаджета, защото между нас никога не е имало нищо романтично. Обичаме се един друг, но по различен начин. Ед заслужава всичко, което му се случва сега, той е работил много за него, не е станал успешен просто ей така.

Певицата Тейлър Суифт

 

Свързват ни пчелите и татуировките

Запознах се с Ед Шийрън още през 2014 година, когато Елтън Джон ни заведе на негов концерт, двамата вече бяха станали приятели и искаше да ни срещне. Той е наистина невероятен изпълнител, има изумителна връзка в публиката – хората обичат неговата лирична душа. Споделяме много общи страсти – една от тях са татуировките, а другата са пчелите – и двамата гледаме кошери в своя двор. Това е едно много успокояващо хоби.

Футболистът Дейвид Бекъм

 

Можем да си говорим с часове

Преди няколко години Ед Шийрън дойде на едно парти в моята къща в Лос Анджелис. Преди това не го познавах, но веднага станахме приятели и няколко дни по-късно той вече живееше в моята лятна къща, остана там няколко месеца. Разбирахме се чудесно, шегуваме се, че не ми е плащал наем, но пък правеше чай. И досега, почти винаги когато идва в Ел Ей отсяда в моята къща, можем да си говорим с часове.

Актрисата Кортни Кокс

Най-печеливш във Великобритания

В края на миналата година Ед Шийрън бе обявен за най-богатата британска звезда под 30 години според "Heat Rich List 2021", съставен от списание „Heat“. Песента му "Shape of You" е най-стриймваният сингъл, а също така той е с най-печелившото турне на всички времена. С общо състояние, оценявано на 236,5 млн. паунда (322 млн. долара), певецът Ед Шийрън за трети път запазва короната си на най-богата британска знаменитост на възраст до 30 години. През последната година Шийрън е увеличил приблизителното си състояние с 36 млн. долара.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети