Ейми Адамс: Перфектното е скучно

Скандално секси на 45

Бях много зле в училище

Обичам да намирам вдъхновение в приказките, а Пепеляшка ми е любимата приказна героиня. И аз като нея обичам обувките

Все още съм притеснителна

Не съм в киното, за да колекционирам статуетки

Разкошната актриса Ейми Адамс е отличничка - вече има шест номинации за “Оскар” и повечето хора в средите на шоубизнеса смятат, че е крайно време тя да получи отдавна заслужената статуетка. Освен талантлива изпълнителка, тя е и олицетворение на женската чувственост и нежност. Адамс е и хамелеон в Холивуд. Ейми може да бъде елегантна и класна, плаха и очарователна, силна и заплашителна, еротично предизвикателна и енигматична. На 45 години тя е в топ форма и продължава да изглежда скандално секси.

[modula id="3381662"]

Ейми Адамс съчетава сексуалната грация на актьорска дива със замисленото излъчване на интелектуалка. Старателно избягва лесните роли и се стреми да участва във възможно най-артистично предизвикателните и художествено провокативни произведения. Богатата филмова визитка на червенокосото изкушение включва заглавия като, “Хвани ме, ако можеш”, “Джунбъг”, “Омагьосана”, “Съмнения”, “Боецът”, “Човек от стомана”, “Американска схема”, “Учителят”, “Хищници в мрака” и други. Една от новите роли на Ейми е в екранизацията по световния бестселър “Hillbilly Elegy”.

- Ейми, вие сте една от звездите в дългоочакваната едноименна екранизация по световния бестселър “Hillbilly Elegy”. Какво да очакват зрителите от проекта, който се очертава като едно от най-големите заглавия на 2020-а година?

- Книгата е забележителна и аз съм страшно щастлива да бъда част от тази амбициозна екранизация. Режисьор е Рон Хауърд и аз мисля, че с него историята е в добри ръце. Аз играя ролята на Бев, а в актьорския състав са още Глен Клоуз и Габриел Басо. Надяавам се, че милионите читатели на романа ще разпознаят важните теми и в нашия екранен прочит. Авторът на книгата Джей Ди Ванс наистина осъществи писателски подвиг с това произведение.

- След шест номинации за наградата “Оскар” много хора се питат дали вече не е време вече да спечелите?

- Радвам се на номинациите и признанието и не бързам за награда. Не съм в киното, за да колекционирам статуетки. Разбира се, че след всяка номинация се чувствам изключително поласкана, защото това е високата оценка на хората, които правят киното това, което е днес. Но за мен е важно да бъда вярна на артистичната си мисия да играя добре в разнообразни филми. Наградите са само резултат и страничен ефект от усилията ни като актьори в една тежка и трудна индустрия.

- Съществуват ли перфектни роли и сценарии?

- Не бих използвала тази дума. Знаете ли, според мен перфектното е скучно. Малките недостатъци и противоречия придават характер, както на една творба, така и на един човек. Аз не се стремя към съвършенство, а към откривателство. Творческият процес е пътешествие.

- Изиграли сте множество забележителни персонажи, но феновете и критиците продължават да говорят за поразителното Ви изпълнение в провокативния трилър на Том Форд “Хищници в мрака”. Кое е специалното на това произведение и защо се превърна в толкова обсъждано заглавие?

- Мисля си, че хората са привлечени от тъмната страна на човешката психика, от скритите инстинкти и дълбоко пазените тайни, от неизказаната склонност към насилие, а Том Форд успя да оплете всички тези неща по великолепен начин в “Хищници в мрака”. Филмът оперира на ниво трилър, но има подчертана арт структура и емоция. Това е едновременно жанров и авторски филм. Лъскав, но и брутален. Носталгичен и безскрупулен. Битов и извисен. Кървав и секси. Жонглира с естетическите кодове, играе по правилата на Ерос и Танатос. Беше истинско приключение да се потопя в света на Том Форд и да се опитам да изградя мрачен и сложен персонаж, достоен за неговото богато и разюздано въображение. “Хищници в мрака” дава на зрителите много красив ключ, който отваря тежки врати към подсъзнанието и тайните кътчета на психиката. Той е покана за пътуване навътре към себе си. Към хищника и плячката във всеки от нас. И смятам, че именно това, заедно с полираната визия и разчупването на табутата, предопредели успешната съдба на филма и го вкара в обществения разговор за киното и културата ни като цяло.

- Какво мислите за трусовете в Холивуд през последните години?

- Многот тези критики и атаки са закономерни, други са преувеличени, а трети са напълно изфабрикувани. Холивуд определено има проблеми, цялата шоубизнес индустрия е пронизана от противоречия и се нуждае от реформа. И си мисля, че точно това става сега, в момента ставаме свидетели на драстична реформа на модела на работа във филмовата индустрия. Със сигурност това е суров и свиреп бизнес. Годините в Холивуд ме направиха корава, издръжлива и силна. Затова обичам да казвам, че съм работила съм с някои от най-лошите и злобни хора на планетата. Вече не можете да ме изплашите. От друга страна може да се каже, че още съм притеснителна, но в по-творчески аспект. Чувствам се несигурна по отношение на някои филмови предизвикателства, а това напрежение понякога помага да се намерят повече детайли и да се подходи с по-изострена чувствителност.

- Как гледате на славата и културата на знаменитостите?

- Благодарна съм, че славата не ме навести, когато бях на 20. Не ми се иска да бях прекарала тези си години, преследвана от папараци. Някаква тотална лудница е. Много е трудно човек да поддържа хармоничен и балансиран личен живот с целия този медиен интерес. Лично аз не разбирам обсебването по знаменитости. Твърде крайно е. Никога не съм си представяла, че ще бъде звезда, ще пишат за мен като за секс-символ и ще позирам за корици на модни списания и фешън реклами. Аз си бях доста зле в училище. Вечно търчах по коридорите и се занимавах с някакви техничарски неща.

- Имате ли си любими персонажи?

Обичам да намирам вдъхновение в приказките, а Пепеляшка ми е любимата приказна героиня. И аз като нея обичам обувките. Освен това е усърдна и притежава превъзходна работна етика.

- Още една ваша важна роля е в монументалната драма на Пол Томас Андерсън “The Master”. Как премина работата по този филм?

- Беше си преживяване. Режисьорът Пол Томас Андерсън е ненадминат майстор. Филмът има много специално място в сърцето ми. За мен този филм е голямо и цветно платно, епическа фреска на живота в Америка след войната. Разгледани са толкова архетипи на епохата - битническата контракултура, сблъсъкът на ветераните със следвоенната реалност, разгръщането на потребителската култура от 50-те, организирането на квазирелигиозни култове около харизматични шарлатани. Филмът очевидно е вдъхновен от възхода на сциентологията и от сложната личност на писателя фантаст и създател на тази секта Рон Хъбрад. Но е още толкова мното неща. Моят персонаж е емоционална котва за образа на лидера на култа, изигран от покойния и толкова прекрасен актьор Филип Сиймур Хофман. Тя е майка не само на децата, но и на каузата. Има женски инстинкти и лидерски качества. Няма да се спре пред нищо, за да помогне за разрастването на движението и увеличаването на влиянието на идеите на лидера и неин съпруг, които са и нейни идеи. Много силен и противоречив образ и несъмнено едно от най-сериозните предизвикателства пред мен в цялата ми кариера.

Коментари

Задължително поле