Екатерина Захариева: Българският консул в Германия работи по случая с отнетото 7-месечно бебе

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заяви, че българските власти правят всичко възможно да помогнат на родителите, чието 7-месечно бебе беше отнето от социалните служби в Германия , по подозрение в упражнено насилие над него.

Българският консул в Берлин е командирован в Хамбург заради този случай, разговарял е с родителите и техните адвокати. "И в България институциите са в координация, така че наистина се надявам да се изясни обективната истина и да направим всичко възможно в защита на интересите на детето и на семейството. На 21 януари, ако не се лъжа, ще бъде и първото дело в съда. Поискали сме също така и достъп на нашия консул до съдебното заседание. Надявам се да разрешат", поясни Захариева.

За казуса с отнетото от германските власти дете социалният министър Деница Сачева обяви, че се работи по механизъм за действие в подобни ситуации. "Това, което съветваме всички български граждани, които имат различни казуси със социалните служби на други страни е да сезират Държавната агенция за закрила на детето, така че да може да координира дейностите на адвокатите, на консулствата и съответно защита на гражданите", обясни тя.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България