Екатерина Захариева: Все още няма връзка с пострадалата българка в Лондон

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева

Семейство са подали сигнал до външното ни министерство, че не могат да се свържат със своя близка, която е била в Лондон в нощта на атаката, съобщи вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева пред БТВ.

„Съпругът й е небългарски гражданин, но тя е българка. С тях няма връзка от нощта на атентата”, поясни още Захариева.

По-рано днес от ведомството съобщиха за пострадал българин, който се лекува в лондонска болница. Той е в стабилно състояние.

„Българското посолство веднага е подало сигнал към британските власти, за да се намери този човек”, каза още Захариева.

Тя отказа да назове името и подробности около двамата българи.

„Нашият посланик в Лондон поиска разрешение да се срещне с мъжа в болницата, до момента все още чакаме”, добави вицепремиерът.

„За момента нямаме информация за други пострадали български граждани”, категорична е Захариева.

Според външният ни министър най-важното в борбата с тероризма е да се изготви т.нар. „мека сигурност”. По думите й това не означава да се спре физическата борба с терористичните групировки, но тази сигурност включва също образование, възпитание в толерантност към различието и религиите, както и истинска интеграция на малцинствата.

„Трябва да се спрат и източниците на финансиране на групировките, а те са няколко – незаконен трафик на хора, на културни ценности и на гориво”, смята още Захариева.

Тя добави, че в случая е много опасна и хибридната война, който се води в интернет пространството. „Там се радикализират младите хора”, смята Захариева.

„Нямаме безспорни доказателства за това, но не бива да си затваряме очите”, каза външният ни министър.

Захариева даде пример с данните, че е имало руска хакерска намеса в изборите във Франция, както и при тези в Съединените щати. Тя припомни и множеството хакерски атаки, които се случиха и у нас преди президентските избори.

„Хибридната война и фалшивите новини пречат за развитието на отношенията ни”, обобщи Захариева.

Външният министър добави, че едно официално посещение на руския президент Владимир Путин в страната ни би помогнало за заздравяване на дипломатическите отношения между нас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България