Екатерина Захариева: В Договора за добросъдество е записано, че Скопие няма претенции за македонско малцинство в България

България има единна външна политика по темата за Северна Македония. Това каза по време на петъчния парламентарен контрол вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

"България има единна външна политика по тази тема. Нещо, което стана ясно с единодушното одобрение на декларацията на парламента, която много ясно е определени условията на България, Те са ясни и на българския народ. Нашите претенции към неизпълнението или незадоволителното изпълнеине на договора е от много по-рано. В редица двустранни срещи, включително на заседанието на междуправителствената комисия от миналата година беше приет протокол и се бяхме съгласили за конкретни стъпки за ускоряване на изпълнението на този договор", допълни още Захариева. 

Според нея най-същественият проблем е неизпълнението на Договора за добросъдество и приятелство. "В този договор има много ясен мандат на комисията. В този договор също така има текст и за едностранно задължение от страна на РСМ за това, че няма да има никакви претенции за наличие на така нареченото македонско малцинство в България. Прочетете договора внимателно", изтъкна тя. 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България