Екатерина Захариева: Другата седмица ще внесем за ратификация в парламента Договора за добросъседство с Македония

Другата седмица ще внесем за ратификация в парламента Договора за добросъседство с Македония. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на дискусия в парламента на тема „Европейска интеграция, регионално сътрудничество и свързаност на Западните Балкани – приносът на Българското председателство“.

„Приоритетът Западни Балкани малко или много се свързва и с темите за кохезионната политика, създаване на работни места и конкурентоспособност. Ако не се види кохезионната политика в следващия бюджет, колкото и усилия да полагаме, колкото и политически послания да отправяме към тези държави, колкото и те да са готови, не може да сме сигурни, че до 2025 г. разширяване няма да има“, заяви Захариева.

По думите й за Албания и Македония има реално желание да се стартира започването на преговорите, но трябва да се изчака априлският доклад на ЕК по отношение на напредъка. „Подписахме договора с Македония, очакваме те да го ратифицират. Бяха в предизборна обстановка. Ние ще го внесем съвсем скоро. Той е в процедура по съгласуване втори път на министерствата. До другата седмица имаме план да е в Министерски съвет. Другата седмица ще го внесем за ратификация в Народното събрание и се надявам вече те също да преминат към ратификация, така че да започнем да го изпълняваме“, каза още Екатерина Захариева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България