СЗО: Маските не спират пандемията Здравните експерти прецизираха препоръките си

750 жертви на коронавируса във Великобритания за денонощие

Слави Трифонов и ТоТо от „Скандау“ с песен за коронавируса (ВИДЕО)

Над 100 участници в първото онлайн национално ученическо състезание по бизнес информатика на Стопанската академия в Свищов

Оставиха в ареста новозагорец за извършен грабеж

Затвориха Софийския районен съд

Съдят управителка на фирма, измамила петима с фиктивни продажби на видеокарти

Търсенето на жилища в София се премества на север и запад Разширяват новото строителство извън южните квартали

Над 1 тон продукти е първото дарение за общинската хранителна банка

Изправят на съд шофьор, причинил смърт на пешеходец Обвинителният акт срещу водача е внесен от Окръжната прокуратура във Велико Търново

Консулът ни в Хага събирал „такса“ коронавирус, уволниха го По 5 евро от българите, 10 - от чужди граждани

Мним доктор „ужилил“ старица с 1500 лева за лечение на брат и от коронавирус Апелативна прокуратура –Велико Търново взе на специален надзор делото за телефонната измама

Нови 43 досъдебни производства за нарушаване на карантината са под спецнадзора на Апелативната прокуратура в Търново Образуваните до момента дела са общо 91

За над 250 млн. лв. са почивките, резервирани през туроператори Повече от 200 000 души са засегнати от анулирани ваканции по време на извънредното положение

Депутатът от ГЕРБ Стефан Апостолов дари 200 предпазни шлема на Центъра за спешна медицинска помощ в Благоевград

Екатерина Захариева: Западните Балкани трябва да гледат към бъдещето, а не към миналото

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева призова шестте страни от Западните Балкани, които се стремят към членство в Европейския съюз, да гледат повече към бъдещето, а не само към миналото, да работят повече за общи интереси, съобщи пресцентърът на министерството на външните работи.

„Трябва да стъпим на истината за миналото и да мислим и за бъдещето, и за това как да построим общото си бъдеще. Да си част от Европейския съюз означава, че трябва да се работи за общи интереси и за бъдещето, а не да се мисли само за националните интереси“. Това заяви Екатерина Захариева на експертния форум „Стимулиране на стратегическата автономия. Приносът на Западните Балкани за споделено европейско бъдеще“, съпътстващ Срещата на външните министри от Берлинския процес в Скопие.

Според Екатерина Захариева предимството и приносът на Берлинския процес за Западните Балкани е именно в политиките му за добросъседство. „Чрез образование, чрез свързаност главно сред младите хора трябва да се мисли повече за бъдещето, а не да се гледа към миналото“, посочи външният ни министър. Тя подчерта, че нито една страна – дори най-силните държави в света, не могат да се справят сами с предизвикателствата.

Външният ни министър изрази надежда, че през март Европейският съвет ще вземе решение за начало на преговори с Република Северна Македония и Албания, защото това е важно както за сигурността на региона, така и за доверието на гражданите на страните в европейските институции. Захариева изтъкна и необходимостта страните да продължат с реформите и да показват резултати.

„Балканите не са заден двор на Европа, те са нашият дом, ние живеем в Европа. Бих искала Европейската комисия да създаде механизъм за консултации и дискусии с населението на Западните Балкани не само когато има криза“, заяви още външният ни министър.

Екатерина Захариева бе панелист в дискусията на тема „Свързаност, икономическо сближаване, околна среда“ в рамките на форума.

По-късно днес вицепремиерът Захариева и служебният министър на външните работи на Република Северна Македония Никола Димитров ще бъдат домакини на Срещата на външните министри от Берлинския процес – инициатива, председателствана тази година за първи път съвместно от две страни – България и Република Северна Македония. Министерската среща е първото от поредица значими събития на съпредседателството, чиято кулминация ще бъде Срещата на върха в София през есента.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.