Заев до Каракачанов: Мое право е да бъда македонец и да говоря македонски език

Пената и Любко заедно за ЧРД на Ганчев

Станишев: България и Румъния са изпълнили всички критерии за Шенген, играе се непочтена игра

Сайтът за глоби на КАТ рухна заради нов софтуер Блокирани са и системите за издаване на шофьорски книжки

Може ли да имаме повече от един трудов договор едновременно

Специалисти: Над 15 мечки обитават Витоша Числеността им ежегодно се увеличва

Последни сме по жизнен стандарт в ЕС Материалните условия у нас са до 6 пъти по-ниски от тези на другите европейци

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 11 декември 2018

Екатерина Захариева: Добре е, че подписахме договора с Македония, но по-важно е изпълнението му

Отлагат закриването на Правителствена болница Става национална педиатрия най-рано след 9 месеца

Онлайн търговията с 30% ръст Продажбите са за 664 млн. евро

Въвеждат данък за реклами във Фейсбук Брюксел планира налогът да бъде 3% от приходите

Министър Ананиев: Няма опасност за акредитацията на Медицинския факултет в СУ и за дипломите на студентите

Откриха обновена градска среда за над 7 млн. лв. в Шумен

Автомобил прегази и уби собственика си

Улеснява се процедурата по разкриване на тайната на осиновяването, отпада възможността за разсиновяване

Снимка: Архив

„Измененията в семейния кодекс са в няколко посоки. Най-същественото и това, което предизвика интерес, защото вече говорихме по тази тема, е свързано с улесняването на процедурата по разкриване на тайната на осиновяването.“ Това каза министърът на правосъдието Екатерина Захариева, по време на пресконференция в Министерски съвет, на която бяха представени предложенията за бъдещи промени в Семейния кодекс.

Министър Захариева поясни, че в сега действащия закон се предвижда такава възможност, но само когато изключителни обстоятелства налагат това и то с решение на съда.

„Практиката показва, че няма определение за „изключителни обстоятелства”. Почти винаги, когато има такива дела, се постановява отказ”, обясни правосъдният министър, цитирана от „Фокус“.

Според нея новите правила целят именно да наложат облекчена процедура по разкриване на тайната на осиновяването, а към Министерство на правосъдието ще се създаде специален Съвет за разкриване на произход, който ще бъде ръководен от зам.-министъра на правосъдието и в него ще има представители от Министерство на труда и социалната политика, Агенцията за социално подпомагане и МРРБ.

„Пред този Съвет ще се подават молбите от осиновените и осиновителите. Съветът ще прави проучване на произход, ще има безплатен достъп до Национална база данни „Население” и ще взима решение”, обясни министър Захариева.

Тя допълни, че отказите за разкриване на произход ще може да бъдат обжалвани по съдебен ред, както предвижда и сега действащата разпоредба.

„Биологичните родители трябва да бъдат спокойни, защото пълното разкриване на данните ще става едва след тяхното съгласие. Разкриването ще става на два етапа. Първият, за който не се изисква съгласието на биологичните родители, ще дава информация за дата и място на раждане, за причини на осиновяването – дали е по решение на Агенция за закрила на детето или е по решение на биологичните родители. Едва след съгласие на биологичните родители ще се предоставя пълната информация за биологичния произход”, обясни още министър Захариева.

Друга промяна предвидена в семейния кодекс е отпадането на възможността за разсиновяване.

„Отпада възможността за отказ от осиновяване“, заяви министърът на правосъдието Екатерина Захариева.

„В крайна сметка осиновяването е трайна връзка с детето. За съжаление има случаи, в които се иска от осиновителите разсиновяване. Това не е дете назаем”, заяви правосъдният министър.

По думите й нормативните промени ще изменят и реда за определянето на родителските права при развод, като се дава възможност те да бъдат упражнявани и от двамата родители. „Съдът ще определя родителски права само по искането на единият родител. Когато няма такова искане, де факто родителските права ще се упражняват и от двамата родители”, посочи правосъдният министър.

Министър Захариева обясни, че много важно изменение в закона е задължението на осиновителите да информират на възможно най-ранен етап децата, че са осиновени, в зависимост от нуждите на детето и неговото състояние. „Осиновителите ще ползват и социална подкрепа.

В наредбата, издавана от министъра на труда и социалната политика, съгласувана с министъра на правосъдието, изрично ще бъде определен реда за социална подкрепа и помощ на осиновители”, обясни министър Захариева. Съществено изменение e възможността на прокуратурата и Агенцията за социално подпомагане да искат спиране на припознаването на деца, когато имат съмнения за заобикаляне на процедурите или трафик на деца.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. “ Г-жо Захариева ние не сме ли хора нямаме ли права за нищо. БМ когато ние заченала да ли ни “ така е, отношението към осиновените хора в България е много враждебно и безотговорно. Те са смятани за неодушевени предмети и отношението към тях е точно такова..Една маса или шкаф требва ли да си знае произхода:) Не разбира се защо са им, те са вещи..Някой така е решил и за хората в България..Извиняваме се не искахме да обидим тези хора и ние имаме френдове и близки, които са осиновени и не могат с години да научат нещ повече за произхода си. Някои осиновители, остават инфо на децата си след смъртта си, но за някои е много късно, както за един приятел. Той беше на 46 г. и биол майка и татко вече ги нямаше..Но все пак научи нещо за себе си..

  2. Захариева, първо да осинови, отгледа и изучи няколко изоставени деца, вместо да се рови в толкова важните „тайни“ и създава допълнително бъркотии и дообърква човешки съдби и психики!! Утре тази госпожа, може би ще поиска и да тества всички бащи в БГ за да се знае дали са наистина „биологичните“, понеже най-важното е да няма „тайни“.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.