Екатерина Захариева: Имаме контакти с Кюрдистан и интереси в икономическото сътрудничество

Министърът на външните работи Екатерина Захариева

Посещението у нас на президента на Иракския Кюрдистан е било част от обиколка, която Масуд Барзани прави в региона. На срещата при премиера Бойко Борисов са обсъждани двустранните отношения и най-вече борбата с тероризма. Това информира пред журналисти в Народното събрание вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. Необявената среща предизвика коментари и стана повод за депутатско питане към министър-председателя.

„Имали са среща и с г-н Главчев, с икономическия министър и с министъра на туризма. Не виждам нещо, което да е за притеснение, напротив“, посочи Захариева.

„Това са протоколни срещи, ние имаме контакти с Кюрдистан и интереси в икономическото сътрудничество, и общи интереси на целия демократичен свят със стабилните държави в Азия, в Близкия Изток и в Северна Африка, които се борят с тероризма“, обясни външният министър.

По думите й, имало е "дипломатическа и приятелска среща" и с другите министри по отношение на икономическите връзки с автономната област, земеделието и туризма.

Относно спекулациите, че е страната ни е обещала военна помощ на Кюрдистан министърът коментира: „Не знам БСП откъде ги твърдят тези неща, ние сме съюзник в НАТО. Знаете как се взимат решения в глобалната коалиция, така че БСП какво твърдят - попитайте тях“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България