Екатерина Захариева: Институциите на страните от Западните Балкани трябва да разберат, че членството в ЕС е ценност

Снимка: Архив

Институциите на страните от Западните Балкани трябва да разберат, че членството в ЕС е ценност, а не само фондове и пари. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева по време на Конференция на високо равнище относно икономическото и социалното сближаване в региона на Западните Балкани.

„Европейската перспектива на нашите приятели от Западните Балкани не е само приоритет на Българското председателство, а дългосрочен и външнополитически приоритет на България. Бих казала, че през тази година няма как да приключи процесът за тези, които вече са със статут на кандидат-член, или да започне процес за такъв на тези две, които още нямат. Но целта ни е да успеем да направим рутинни инициативите, които сме започнали по време на нашето председателство – срещите между бизнесите, между неправителствените организации, между общините, между министерства, между страни, неформалните съвети, да се организира среща на върха не веднъж на петнадесет години, а да стане един рутинен процес.

Т.е. европейските страни и институции да осъзнаят, че трябва да дават на съседите си и на страните кандидати най-добро сътрудничество и приятелство. Защото изборът на техните граждани и бизнес е да бъдат част от най-проспериращия съюз – европейския“, каза още външният министър.

Захариева се обърна към представителите на Западните Балкани, които са дошли на срещата в София: „Без подкрепата и сътрудничеството на икономическо и гражданско партньорство няма как държавите от Западните Балкани да вървят напред, затова бъдете критични и подпомагайте на вашите политически елити и правителства по пътя към реформите. А на политическите елити искам да кажа, че ще продължим да даваме всичко от себе си, за да станат членове на ЕС. Но на първо място реформите, които трябва да се направят в тези държави, са заради гражданите“, каза още тя и посочи, че институциите на страните от Западните Балкани трябва да разберат, че членството в ЕС е ценност, а не само фондове и пари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа