Екатерина Захариева: Истанбулската конвенция няма да доведе до промяна в Конституцията или задължение България да разреши еднополовите бракове

Снимка: Архив

Приехме на заседание на Министерския съвет проект на Закон за ратификация на истанбулската конвенция, която се отнася за домашното насилие и насилие от всякакъв вид върху жени и момичета. Това обяви заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева след правителственото заседание.

„Проведохме дебата и обсъдихме притесненията на Патриотичния фронт - аз и министър Цачева мисля че успяхме да обясним, надявам се това ще се види от дебатите в Народното събрание, че Истанбулската конвенция и нейната ратификация нито ще доведе до изменение на Конституцията, нито до задължение България да разреши еднополовите бракове“, отбеляза тя.

По думите на Захариева Истанбулската конвенция е изключително важна, защото ще се опита още най-ранна възраст да разчупи стереотипите за мъжете и жените.

Вицепремиерът припомни, че тази конвенция беше подписана март месец миналата година и от тогава работна група с участието на много министерства и неправителствени организации е обсъждала текстовете на конвенцията. „Истанбулската конвенция е приета на заседание на Съвета за съдебна реформа с абсолютно единодушие“, уточни Захариева.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика