Екатерина Захариева и Андрей Галбур откриха българско консулство в Тараклия

Вицепремиерите и министри на външните работи на България и Молдова - Екатерина Захариева и Андрей Галбур, откриха тържествено българско консулство в град Тараклия, съобщиха от външното министерство.

“Вие ще имате връзка с родината 24 часа, 7 дни в седмицата”, заяви вицепремиерът Захариева пред стотиците наши сънародници от района, които се събраха пред сградата на мисията, над която вече се веят знамето на България и на Европейския съюз. Първият работен ден на консулството е утре.

Консулският окръг обхваща територията на районите Тараклия, Кахул, Кантемир, Бесарбяска и Гагаузия. Първоначално съставът на консулството ще бъде от един дипломат (консул) и един технически служител. Мисията е оборудвана с най-модерната техника за снемане на биометрични данни по стандарти на Шенген.

e-z_bg-consulate-tarakliya-20“Идеята е тази служба да предоставя не само административни услуги, а да бъде и център на културата. Надявам се и българският бизнес да бъде мотивиран да дойде и да инвестира тук, да създава работни места”, каза българският вицепремиер на церемонията по откриването. Захариева пожела след време тук да звучат не само химните на Република България и Република Молдова, но и на Европейския съюз.

“Вие сте щастливи хора, защото имате две прекрасни родини - България и Молдова. Надявам се вашата първа родина да бъде все по-близо до вас - обърна се българският първи дипломат към жителите на Тараклия. - Благодаря на моя молдовски колега Андрей Галбур за пълното съдействие при откриването на консулството. Благодаря на вас, че сте запазили българския дух и език. Призовавам ви да подкрепите усилията на молдовското правителство за европейска интеграция на страната, защото членството в Европейския съюз е най-доброто нещо, което се е случило на България.”

e-z_bg-consulate-tarakliya-34Екатерина Захариева заяви, че се гордее, че първият български университет зад граница е в Тараклия. Тя обеща страната ни да помага на сънародниците ни в Молдова не само с предоставяне на стипендии за обучение във висши училища, но и като финансира различни проекти за подобряване на инфраструктурата в рамките на помощта за развитие. До момента в Тараклийския район България е вложила близо 380 000 евро в такива проекти.

Захариева заяви, че се радва, че в Тараклия има присъствие на български медии - пресклуб на БТА и ефирно излъчване на радио “Фокус”. От другата седмица в Южна Молдова се очаква да зазвучи и програма “Христо Ботев” на БНР, а радио “Фокус” ще кандидатства за лиценз и в столицата Кишинев.

“За мен е удоволствие да бъда тук заедно с министър Захариева. Целта ни е да подпомогнем българската общност в Молдова да живее възможно най-комфортно тук, да се чувства част от нас, но същевременно да съхрани българската култура и обичаи”, каза молдовският вицепремиер и външен министър Андрей Галбур. Той декларира, че Република Молдова е отворена за българските инвеститори. Андрей Галбур изтъкна, че на парламентарните избори догодина за първи път, благодарение на промяната в изборното законодателство, жителите на Тараклия ще могат да изпратят свой депутат в парламента, тъй като областта бе обособена като самостоятелен едномандатен избирателен район.

“В нашия район живеят 45 000 души, от които 65% са българи. Имаме театър, читалище, университет, народен ансамбъл, пет завода за вино и коняк, хлебозавод, който произвежда 150 000 броя хлебни изделия дневни, две зони за свободна търговия, клъстер за международен транспорт. Предстои отваряне на пет шивашки цеха с български инвестиции, които ще отворят 500 нови работни места”, каза ръководителят на районната администрация Кирил Татарлъ. Той заяви, че се надява новото българско консулство да подпомогне и търговските връзки между двете държави.

e-z_bg-consulate-tarakliya-16Само от 2011 до 2016 г. българско гражданство са получили 31 005 жители на Молдова. Статутът на малцинството ни позволява нашите сънародници да имат двойно гражданство.

През 2015 г. България, в тясно партньорство с Програмата за развитие на ООН, стартира и финансира два проекта в областта на сътрудничеството за развитие в Тараклия - проект „Чиста вода”, предвиждащ изграждането на осем съоръжения за пречистване на водата в осем населени места, и „Ремонт на покрива на общежитието на университета „Григорий Цамблак” в гр. Тараклия”. Финансирането на проектите е на обща стойност 537 853 лева.

През 2016 г. със средства от българския бюджет бяха стартирани шест нови проекта - за реконструкция на Дома на културата в с. Валя Пержей, район Тараклия; на водоснабдителната система в с. Кирсово, Комратски район, АТО Гагаузия; на ремонтиране на част от фасадата и подмяна на вратите и прозорците на детска градина “Слънчице”, с. Кайраклия, район Тараклия; основен ремонт на звеното за хранене и подмяна на електрическата инсталация на детска градина „Искра”, с. Кортен, област Тараклия; реконструкция на отоплителната система в гимназия “Иван Вазов”, с. Стояновка, район Кантемир; ремонт на зали за танци и концерти в Музикалния колеж в гр. Твърдица, район Тараклия.

През 2017 г. службата на Омбудсмана на Република Молдова заяви интерес за получаване на финансова подкрепа за изграждане на административен капацитет на институцията. Предстои получаването на детайлно проектно предложение, което да бъде предложено за финансиране чрез решение на Министерския съвет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България