Екатерина Захариева: Краткосрочните пътувания на европейските граждани до Великобритания ще са без визи

Краткосрочните пътувания на европейските граждани до Великобритания ще са без визи. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева пред журналисти в Народното събрание.

„Още от миналата година развиваме трите възможни сценария, колкото и да не ни се искаше да се стига до третия най-лош сценарий – напускане на Великобритания без сделка. Миналата година по средата беше приет планът за действие и от септември всички институции са приканени с писмо от мен да актуализират отново всичките варианти с фокус върху третия“, каза Захариева.

По думите й всяка една от сферите на дейности ще бъде засегната. „По отношение на пътуванията ЕК прие общ подход. Измени директивата за пътуванията като включи великобританските граждани за краткосрочните пътувания, като такива, които ще пътуват безвизово, съответно европейските граждани да пътуват безвизово до Великобритания. Още миналата година Великобританското правителтво пое ангажимент, че независимо дали ще се постигне сделка или не, европейските граждани - говоря за българите, които живеят там, ще запазят правата си, както са договорени. Това важи за тези, които към датата на напускане са във Великобритания. В споразумението беше договорен почти двегодишен преходен период, в който и гражданите, които отидат тогава да живеят във Великобритания и през този период щяха да се ползват с такива права. Ако няма сделка, това няма да важи за този период“, допълни Захариева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България