Екатерина Захариева: Не желаем да сме в периферията на ЕС, стремим се към ядрото

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева отговори на въпроси на млади хора, присъстващи на дискусията „Да поговорим за бъдещето на Европа“. Те се интересуваха от това дали ще бъде запазено единството на Европейския съюз, за коментираното формиране на своеобразни кръгове от страни или така наречените „две скорости“ в развитието, а също и за състоянието на образованието в страната ни и желанието на младежите да учат в чужбина.

Зададени бяха и въпроси за промяната на валутата и преминаването към еврото. Екатерина Захариева обясни, че именно единството на Съюза е разковничето за бъдещото му успешно развитие. „По отношение на идеята за Европа на две скорости сме категорични, че не желаем да сме в периферията на Европейския съюз, а се стремим към ядрото и за това сме подали молбата си за еврозоната“, каза Захариева.

На въпроса за качеството на образованието тя обясни, че през следващите години Европа ще отделя все повече средства за образование, които ще достигнат и до България. „Най-добрата инвестиция е именно в образованието. За това и нашата страна работи за повишаване заплатите на учителите, за осигуряване на добра материална база. Образованието трябва да гради умения, да прави хората адаптивни, за да могат да решават проблемите си и да се развиват успешно“, коментира Захариева.

На въпроса за промяната на валутата ни тя обясни на присъстващите, че това няма да доведе до проблеми, а напротив – ще подобри икономическото състояние на българите.

Статията е редактирана на: September 12, 2018, 5:42 pm

Вижте коментарите (4)

  • Тая пак неадекватна, но какво да се праи, толкоз и акъла, в герберски боклук акъл нема.

  • пазарджишкото недоразумение на боко ибрика няма какво да се плюнчи, ми да каже защо не бойкотира ес заради погазването на реципрочността на визите.

  • Сремели се към ядрото..... Вдигнете заплатите и пенсиите на хората,госпожо,че вече изнемогват! И намалете драстично цените на стоките и услугите! Не стига,че Бългерията е най-бедната в Европа,ами е и с най-високите цени.

    • хахаха, с чакане някой друг да свърши работата не става... отделно, че хората са го казали: "гладен на сит вяра не хваща"... а ти верваш ли верваш, че ще ти сервират светлото бъдеще.

Този уебсайт използва "бисквитки"