Екатерина Захариева: Новите мерки по отношение на мигрантите ще пресекат дейността на трафикантите

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева

Новите мерки по отношение на мигрантите, за които се споразумяха лидерите на страните-членки на ЕС, ще пресекат дейността на трафикантите. Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред Bulgaria ON AIR.

„Не може, който поиска да влезе в Европа, претендирайки, че е бежанец, сам да отиде да живее, където реши. Ако си бежанец, търсиш първото безопасно място, което по принцип не е държава в Северна или Централна Европа. Това трябва да се спре. Затова, първо, трябва да се определи кой е незаконен мигрант и всеки такъв да бъде върнат в страната си по произход. Ако тези хора знаят, че ще бъдат върнати след няколко дни или седмица, те няма да рискуват живота си. Ако Европа не приема незаконни мигранти, това ще пресече дейността на трафикантите и ще намали натиска, но дългосрочно тези хора няма да бъдат спрени”, коментира Екатерина Захариева.

Затова, по думите й, мерките на ЕС по отношение на мигрантите са в три направления – подсилване на работата на територията на Европа, подобряване на партньорството с трети партньори като Турция и Африка, както и по-сериозен контрол по външните граници на Общността.

„Солидарността на Европа трябва да се прояви в това външните граници да не бъдат оставени сами да охраняват целия континент. Новата идея, за която има предвиден бюджет в следващия програмен период, е създаване на гранична полиция на Европа с до 10 000 човека, която да има по-силни правомощия. Но европейска солидарност трябва да има и при закупуване на техника, когато това е необходимо”, обясни външният министър.

Относно началото на преговорите за присъединяване на Македония и Албания към Европейския съюз, Захариева уточни, че този процес е необратим.

„Беше много трудно да се вземе това решение. В началото на нашето председателство държавите, които подкрепяха разширяването на ЕС със страни от Западните Балкани, бяха 15, а сега те са 25”, обясни дипломат №1 на България.

Именно стартирането на процеса за присъединяване на двете страни от Западните Балкани към Общността ще бъде емблемата на българското председателство на Съвета на ЕС, смята Захариева.

„Мисля, че изненадахме всички с амбицията, която показвахме, както и с това как успяхме да направим една тема от нашия национален интерес, каквато е стабилността и сигурността в страните от Западните Балкани, в тема за цяла Европа. Оценката за европредседателството ни, която идва от страните от Западните Балкани и от нашите европейски партньори, е изключително позитивна”, коментира още Екатерина Захариева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България