Екатерина Захариева: Плевнелиев не наруши Конституцията, само БСП и АБВ говорят за импийчмънт

Министър Екатерина Захариева

„Отказвайки да състави служебно правителство, президентът Росен Плевнелиев взе възможно най-доброто и държавническо решение“, каза министърът на правосъдието в оставка Екатерина Захариева пред БТВ.

Тя беше началник на кабинета на държавния глава и министър в два служебни кабинета.

„По мое мнение Плевнелиев не наруши Конституцията. Категорична съм. Но има различни гледни точки“, каза Захариева и допълни: „Президентът неслучайно сезира Конституционния съд с искане за тълкуване на ал. 7. Тогава съдът отговори, че алинеята е ясна и няма нужда от тълкуване“.

„Държавният глава взе най-правилното решение. Била съм в два служебни кабинета и знам, че поне 10 дена отнемат разписването на всички документи, които всеки нов министър трябва да подпише, и редицата други организационни неща“, каза още Захариева.

Тя припомни, че Плевнелиев няколко пъти е призовал наследника си на поста – ген. Румен Радев, заедно да направят кабинет.

„Решението на Радев да откаже е негово право, но не си мислете, че е свършил някаква услуга на ГЕРБ – виждате, непрекъснато има някакви атаки – едва ли не работата в държавата трябва да спре. Не можем да спрем да работим, не сме спирали, докато сме в оставка. Това е по-скоро негатив. Всеки ден от опозицията се упражняват върху това какво правим с измислени аргументи“, каза Захариева.

Тя отхвърли твърденията, че президентът е забавил прекалено процедурата по съставяне на кабинет, за да управлява ГЕРБ още един месец. „Хората много бързо забравят – горе-долу по месец и нещо отнемаше в предишните два случая да се излъчи служебен кабинет. Процедурата се забави малко в последната фаза, защото Реформаторският блок не върна мандата веднага. Нито един от сроковете в Конституцията не е нарушен. Няма срок за съставяне на служебен кабинет в Конституцията“.

Според нея само БСП и АБВ говорят за нарушаване на основния закон и импийчмънт на президента, а повечето от обикновените хора не биха искали два кабинета в рамките на месец.

За доклада от проверката на прокуратурата Захариева коментира: „Прави ми впечатление, че всеки го чете различно“.

„Авторите – пет прокурора от пет държави, не са имали задача да кажат дали одобряват или не работата на прокуратурата, а да направят анализ и да отправят препоръки“, обясни тя.

„Те пишат, че има какво да се желае по отношение на провеждане на предварителното разследване, а и от страна на самия съд. Има препоръки към изпълнителната власт, към МВР, към съда, ВСС, инспектората.

Имаме много голяма полза от този доклад. Това е гледна точка, не означава, че сме вървели в грешната посока, но и не означава че няма какво да свършим“, каза още Захариева.

Коментари

Задължително поле