Биг Бенд- Благоевград и музикално училище „Престо” подариха коледен концерт на жители и гости на града

Харчим 275 лв. на човек за празниците Цените са със 7-11 на сто по-високи спрямо миналата година

Труд Уикенд – един вестник за два дни

Откриха жив бедстващия в Пирин младеж

„Пепеляшка“ оживя във фоайето на Община Благоевград по време на „Часът на приказния разказвач“

Макрон: ЕС може да „изясни“ споразумението за Брекзит, но няма да го предоговаря

Сърбия обмисля отговор на решението на Прищина да създаде косовска армия

Ректорът на СУ: „Лозенец“ не е правителствена болница, мнозинството от пациентите ѝ са обикновени граждани

Руски боен кораб мина през Босфора на път към Средиземно море

Централната софийска баня не може да е спа център, дебитът на водата е недостатъчен

Стандартът ни на живот 50% от този на французите

Русия поиска мисията на ООН да разпусне армията на Косово

УНСС стартира изграждането на модерен научен комплекс

Очите на Самуил пак ще светят Бизнесменът Красимир Дачев ще финансира ремонта

Петя Аврамова: До 2024 г. трябва да имаме цялостна магистрала от София до Варна

Екатерина Захариева: Подготвена съм за поста министър на външните работи

Снимка: Архив

След като съм приела позициите, означава, че се чувствам подготвена. Чувствам се дори по-подготвена, отколкото когато станах министър на правосъдието. Това заяви в пред БТВ Екатерина Захариева – новият министър на външните работи и вицепремиер по правосъдната реформа.

Чувствам се подготвена и в момента, макар че човек се учи цял живот. Бях четири години в президентството – като главен секретар и началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев, а това е мястото, в което основно се прави външна политика. Така че се чувствам подготвена за поста министър на външните работи, каза Захариева. Тя добави, че разчита и на професионалната дипломацията в министерството.

Министрите са политически лица, не винаги са били дипломати, да не кажа, че почти никога, същото е и в Европейския съюз, посочи още тя.

Захариева призна, че международната обстановка е трудна от няколко години. Това, което ме зарадва вчера в парламента, е, че външната политика, европейското развитие, съюзничеството в НАТО са топ приоритет за всички партии и де факто външната политика всъщност е една от сферите, в която партиите са на едно мнение. Това означава, че във външната политика, слава Богу, са забравени острите реплики, които се казаха от някои партии в предизборната кампания. Силно се надявам на външната политика в цялост, европейското председателство, приоритетите там да бъдат въпрос на национален консенсус, каза тя.

Според нея Даниел Митов е бил добър външен министър.

Запитана дали как ще отговори на коментарите, че ще продължи неговата линия, Захариева каза, че от години външната ни политика следва една и съща посока и „не се делим на фили и фоби, това са отживелици“. Българският избор е ясен – член на ЕС и съюзник в НАТО.

Външната политика е функция на няколко власти – на законодателна и изпълнителна, добави тя.

Отношенията България – Русия не са двустранни, а са отношения на ЕС и Русия. Разбира се, че ще бъдем прагматични, при спазване на общата Европейска политика и Минските договорености, каза Захариева.

За санкциите тя каза, че България търпи икономически загуби, но „далеч не са такива, за каквито се говори“.

На въпрос за Турция тя коментира, че страната трябва да спазва политика на добросъседство с всички съседни държави. Преди изборите имаше лек опит за намеса във вътрешните ни работи от страна на Турция, но МВнР реагира адекватно, смята тя. Според нея не е било необходимо обявяването на турския посланик на за персона нон грата.

Никоя държава няма право да се меси във вътрешните работи на друга страна, каза Захариева и добави, че „действията престанаха, в интерес на истината“. Острият тон в предизборна обстановка не бива да е предпоставка за разваляне на отношенията, добави тя.

Фактът, че вицепермиер ще отговаря за правосъдната реформа, означава, че това е един от най-важните приоритети за нашето правителство, така както бяхме обещали в предизборната си кампания, каза още тя.

С новия правосъден министър Цецка Цачева ще работят заедно, като колеги. Работата е много, не е само на правосъдния министър, много работа има в МВР, по-голямата част е в самата съдебна система, във ВСС, посочи Захарива.

По думите й „ЦУМ-гейт“ е знак, че, за съжаление, все още част от нещата в съдебната система се случват по странен начин и има голямо напрежение. Беше твърде много преекспонирано, дори от страна на Сашо Дончев. В крайна сметка като че ли част от хората не искат да се случи реформата. Вместо да се занимава с реформата и препоръките, ВСС се занимава със скандали. Не мисля, че има пречка главният прокурор да се вижда с граждани, щеше да е по-добре да е в неговия кабинет, но той даде обяснение и „не мисля, че каза, че има какво да крие“, каза Захариева.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Абе, нарочно ли сте извадили от казаното от Захариева следното:
    „Министърът на външните работи Екатерина Захариева:

    „Санкциите ги наложи Русия на Европа“

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.