Екатерина Захариева: Подкрепата ни за европейската перспектива на Молдова е последователна и категорична

„Подкрепата ни за европейската перспектива на Молдова е последователна и категорична. България беше сред първите държави членки, които ратифицираха Споразумението за асоцииране на страната ви с Европейския съюз. На гражданите в Молдова трябва да се покажат добрите примери и ползите от членството в Съюза. Трябва да им дадем ясни послания." Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на срещата си със заместник министър-председателя по въпросите на европейската интеграция на Република Молдова Юрие Лянка.

ezaharieva_ileanca2Захариева поздрави Молдова за постигнатия до този момент напредък по пътя на европейската интеграция.

„Понякога реформите, които се изисква да правим са трудни и отнемат време, но ползите от тях се измерват в дългосрочна перспектива“, изтъкна първият ни дипломат. Тя заяви, че едно от най- хубавите неща, които са се случили на България, е приемането ни в Европейския съюз и даде пример със значително подобрените икономически показатели на страната ни.

„Изключително важно е ние – ЕС - да отправим позитивни и окуражителни сигнали към тези страни, които са избрали категорично пътя си към европейската интеграция“, заяви Екатерина Захариева на съвместна пресконференция след срещата си със своя молдовски колега. Тя отбеляза, че европейската перспектива на страните от Източното партньорство е част от приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС, заедно с региона на Западните Балкани.

„България е много важен партньор за нас. Поздравявам ви за лидерството, което проявявате като председател на Съвета на ЕС“, изтъкна вицепремиерът Юрие Лянка и благодари на страната ни за подкрепата към Молдова.

В рамките на срещата си Захариева и Лянка обсъдиха конкретни идеи за стимулирането на двустранното икономическо сътрудничество и потенциала за развитие на партньорството в областта на селското стопанство, включително на местно и регионално ниво. „Обсъдихме как да стимулираме инвестициите на бизнеса от двете страни. Имаме ръст в стокообмена от 17 %, положителни данни се наблюдават в областта на туризма, но все още има потенциал, който трябва да оползотворим“, отбеляза министър Захариева.

Министър Захариева изрази благодарност към молдовското правителство за подкрепата за откриването на българско генерално консулство в Тараклия, и за безпрецедентно кратките срокове, в които това стана възможно. „Нашите амбиции са това да не бъде просто консулство, а да бъде център, който да подпомага и инвестициите и връзките между хората, така че наистина този регион да стане привлекателен и да подпомагаме с всичко, което е възможно нашата общност там“, допълни тя.

Захариева и Лянка обсъдиха конкретни идеи за проекти, насочени към повишаване нивото на образованието на българската общност в Молдова. Сред тях са развиването на българския университет в Тараклия като регионален образователен център, обмен на преподаватели от висши училища и студенти.

Юрие Лянка подчерта, че в интерес на двете страни е българската общност да бъде още по-добре интегрирана и образована. Той отбеляза, че за да се случи това е важно да се работи за нейната свързаност.

„Трябва да осигурим качествено образование за нашите сънародници в Молдова. Договорихме се средствата, които България дава по програмата „Помощ за развитие“ да бъдат насочени освен към инфраструктурно обезпечаване и за повишаване на качеството на образованието на всички нива“, подчерта министър Захариева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България