Екатерина Захариева: Показахме, че България може да решава проблемите със съседите си без посредници

Снимка: Архив

България показа, че може да решава без посредничество проблемите със съседите си. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по бТВ за подписания Договори за добросъседство с Македония.

„Години сме мечтали това да се случи. Знаете колко пъти сме призовавали, че историята трябва да ни обединява, а не да ни разединява, да честваме заедно общи исторически събития и личности", каза Захариева.

По думите й, организацията от страна на домакините е била на много високо ниво и не е имало опити за провокации.

"Почувствах се добре. Може би е имало притеснение от провокации от страна на македонското правителство на някои от гражданските организации, които преди това се бяха опитали на 31 юли да направят протест. Бил е изключително малоброен – около 40-45 човека. Факт е, че нямаше провокации“, каза външният ни министър.

Относно договорът тя коментира, че той е бил необходим заради многогодишното напрежение в двустранните отношения. „Нужен е този договор най-малкото, за да изгради доверие между двете правителства и политиците. Това е изкуствено създадено напрежение, не от страна на България. С подписването на този договор преди всичко стоят интереси за стабилност на Балканите. Когато има стабилност, ще има развита икономика и свързаност“, заяви Екатерина Захариева.

Тя обясни, че една от целите му е спирането на антибългарската кампания, сближаването на гражданите, на бизнеса, на културата. "И икономическият ефект също не е без значение, знаете, че се подписаха два други меморандума –  за Коридор №8, който ще свърже Италия, Албания, Македония и България, и за газовата връзка. Т.е. – да, хората ще почувстват ефекта от този договор и чрез икономическото, и чрез културното измерение", каза Захариева.

Външният министър съобщи още, че адвокатът на младата българка (мира - бел.ред.), която бе задържана в Турция, ще поиска изменение на мярката „подписка“ в парична гаранция с аргумент, че тя се обучава в чужбина .

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика