Екатерина Захариева разговаря с външния зам.-министър на Китай Ван Чао

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева прие заместник-министъра на външните работи на Китайската народна република Ван Чао.

Той е в София във връзка с подготовката на Седмата среща на правителствените ръководители на страните от Инициативата за сътрудничество между Централна и Източна Европа и Китай във формат „16+1“, която България ще домакинства през юли.

„Китай е наш първостепенен партньор в Азия и съм сигурна, че срещата следващия месец ще доведе до конкретни, практически резултати. Вярвам, посещението на Вашия премиер в София ще даде тласък и на двустранното ни сътрудничеството в сектори като търговията, селското стопанство и икономиката като цяло“, заяви Екатерина Захариева пред китайския си гост.

Тя изрази убеденост, че активната съвместна работа на различните министерства от двете страни преди Форума през юли ще постигне своите цели и в резултат на двустранното посещение на китайския премиер Ли Къцян преди форума повече български стоки ще достигат до китайския пазар.

Вицепремиерът Захариева подчерта, че българското правителство разчита на инвеститори и фирми от Китай за изграждането на мащабни инфраструктурни проекти у нас. „Силно се надявам китайските инвестиции в летище Пловдив да допринесат много и за по-доброто опознаване на България и увеличаването на броя на туристите от Вашата страна", допълни тя.

Министър Захариева изтъкна още, че голямата част от транспортните коридори на България преминават през страните от Инициативата "16+1" и Пътя на коприната (инициативата „Един пояс, един път“) и имат важно значение не само за страната ни и Китай, но и за целия Европейски съюз. „Ние искаме да работим за всеобхватното и стратегическо партньорство ЕС-Китай“, допълни първият ни дипломат.

Заместник-министър Ван Чао отбеляза, че вчерашната среща на националните координатори на Инициативата „16+1“, която се проведе в МВнР е преминала много успешно. Той благодари за усилията, които страната ни полага за организацията на Срещата на върха през юли, независимо от многото й ангажименти като Председател на Съвета на ЕС.

„Това е първо посещение на премиер на Китай от 18 г. и няма никакво съмнение, че то ще допринесе за постигането на конкретни резултати от взаимен интерес“, заяви Ван Чао. Той отбеляза, че желанието на неговата страна е да задълбочи сътрудничеството си с България в областта на културата и обмена в тази сфера, защото между двата народа съществува естествена връзка на приятелство.

Екатерина Захариева изказа специални благодарности към китайската страна за оказаното съдействие при спасителната акция по издирването на българския алпинист Боян Петров в Хималаите. „Може да се гордеете с това, което направихте, защото тази мисия стана известна в цял свят“, увери тя.

Преди две седмици в Буенос Айрес Захариева разговаря и с китайския външен министър Ван И и обсъди с него подготовката на срещата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България