Екатерина Захариева: С Република Хърватия споделяме общи идеи, принципи и позиции в ЕС и НАТО

Министърът на външните работи Екатерина Захариева

С Република Хърватия споделяме общи идеи, принципи и позиции в ЕС и НАТО. Това каза по време на брифинг заместник-министър председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева след среща с колегата й от Хърватия Давор Иво Щир.

Министър Захариева отчете, че с Хърватия имаме традиционни приятелски отношения и активен диалог в последните няколко години.„Министър Щир е първият министър, който ме посещава като министър на външните работи. Изключително съм щастлива и това посещение, има символичен характер, защото ние споделяме общи идеи, принципи и позиция в ЕС и НАТО“, каза тя. „Разбира се, както споделихме, отношенията са чудесни, което има изражение в икономическите отношения между двете държави.

Тъй като ние считаме, че винаги може и повече - набелязахме някои мерки, които ще повишат стокообменът и икономическите контакти между двете държави“, допълни министър Захариева. По думите й от 2015 – 2016 г. стокообменът се повишава. „Туристите, които са посетили Хърватия са 2 пъти повече, не е така за съжаление с хърватските туристи, които са посетили България“, каза министър Захариева. Тя поясни, че са обсъдили и обстановката в региона и са установили, че политическите отношения са на високо ниво. „Като се надяваме да задълбочим контактите с организиране на все повече съвместни бизнес форуми“, поясни Захариева.

Тя каза, че по отношение на оценките и предизвикателствата, пред които се изправя региона обща е позицията, че няма друга алтернатива за страните от Западните Балкани от тяхното бъдеще в ЕС в зависимост от индивидуалното бъдеще на всяка една от страните. „В момента най-актуалният въпрос е ситуацията в Република Македония. И България, и Хърватия очакваме избирането на новото правителство на Македония, за да го приветстваме“, каза тя и поясни, че това ще бъде важна стъпка към нормализиране на климата в Македония. Тя посочи, че двамата вярват, че новото правителство на Македония спешно ще започне да работи по всички необходими реформи, за да върне страната по правилния път.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България