Екатерина Захариева: С Румъния работим по подобряване на енергийната и транспортната свързаност между страните ни

Снимка: МВнР

Българското и румънско правителство работим по подобряване на енергийната и транспортната свързаност между двете държави. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред медиите след посланическата конференция в Букурещ.

„Интерконекторът между нашите две държави ще даде възможност и на Румъния за внос на LNG газ и компресорната станция ще бъде довършена до края на тази година“, обясни Захариева. „Нашите две министерства на транспорта работят и по планирания втори мост на Русе, също и по реализирането на проекта за мост между Свищов и Зимнич. Това ще облекчи и трафика между нашите държави, но ще облекчи и търговията и бизнеса между двете държави“, добави още вицепремиера.

Захариева коментира, че се вижда ръст в търговията, която е с 7% за 2018 г., спрямо 2017 г. С около 20% се е увеличил броя на туристите. Вицепремиерът благодари за поканата за участие в румънската дипломатическа служба. „Това е годината, когато се навършват 140 години от нашите двустранни отношения и от двете дипломатически служби. За мен е наистина голяма радост да съм тук. Имаме изключително интензивен диалог на двустранно ниво в различни регионални формати. Заедно станахме членове на ЕС имаме и общи предизвикателства между двете държави, които ни обричат на истинско приятелство и задълбочено партньорство“, допълни Захариева.

Коментари

Задължително поле