Екатерина Захариева: С шейх Абдула обсъдихме увеличение на търговския обмен между България и ОАЕ

Разбрахме се да установим редовен контакт между нашите дипломати, така че да увеличим познанията си за регионите ни. Можем да си бъдем много полезни един на друг. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след среща с министъра на външните работи и международното сътрудничество на Обединените арабски емирства шейх Абдула бин Зайед бин Султан ал-Нахаян, който е на официално посещение в България.

„Поехме ангажимент българското правителство по-бързо да придвижи процедурата за даване на разрешение за т.нар. „пета свобода на авиокомпания“, която иска да оперира на българския пазар“, посочи Захариева.

„Много конкретни неща се разбрахме. Много работа има нашият екип да върши“, коментира тя и допълни, че трябва да се подпишат споразумения в сферите на икономиката, образованието и земеделието, за които съгласуването е започнало

Захариева обаясни и че заедно с шейх Абдула бин Зайед бин Султан ал-Нахаян са говорили и за увеличение на търговския обмен между двете дърважи.

„Вярвам, че 10 години след посещението му в България, днес договорихме всичко, за което се разбраха престолонаследникът на ОАЕ и премиера Бойко Борисов в Абу Даби - да издигнем отношенията ни на по-практично ниво и да установим директни канали за комуникация за бързо изпълнение на договореното“, допълни Захариева.

„Само в рамките на последните няколко месеца има над 12 посещения на министри от двете държави. На нас много ни се иска да видим и по-бързи резултати от тези посещения“, заяви външният министър. „Считам, че 3 хил. българи, които живеят в ОАЕ, които са най-голямата българска общност в арабска държава, също дават една добра основа на топлите връзки, които има между двете държави“, коментира Екатерина Захариева. „С държавата, която направи от пустинята градина и от морето земя, и развива най- много високи технологии, много ми се иска България да осъществява близко сътрудничество в сферата на високите технологии и изкуствения интелект“, каза още тя.

Коментари

Задължително поле