Екатерина Захариева: Трябва да се спре спекулацията, че при липса на машини ще се касират изборите

Снимка: Архив

Трябва да се спре спекулацията, че при липса на машини ще се касират изборите, все пак ще има хартиени бюлетини и смятам, че служебният кабинет ще успее да осигури, колкото се може повече машини, каза бившият правосъден министър Екатерина Захариева, предаде БНТ.

Според нея наистина администрацията трябва да планират от по-рано. „Все пак и ЦИК е постоянно действащ орган, а и е много важно да се реши дали ще се купуват, или наемат тези машини. Трябва и хора да се обучат, добре е администрацията да планира. Може и да са планирали за 2018, но е трябвало да се предвиди по-рано. Бъдещето е електронно дистанционно гласуване, но не съм противник на машинното“.

Според Захариева трябва да се пуснат в обращение машини, които са тествани.

„Не трябва и да се преекспонира и не бива да отблъскват хората от гласуването. Ще има хартиени бюлетини все пак.“

Бившият правосъден министър коментира и референдума: Дори и да не стане задължителен, парламентът трябва да се произнесе по проекторешението, което ГЕРБ внесе, чакаме следващото НС след изборите.

Заложените 17 мерки в доклада на ЕК не бива само да се отмятат, трябва и да се усетят, затова мисля, че срокът, реалният, е до края на 2018 г., коментира Екатерина Захариева.

Важно е хората да усетят ефективно и качествено правосъдие, добави тя.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.