Екатерина Захариева: Ще бъде историческа грешка, ако Северна Македония и Албания не започнат заедно преговорите за присъединяване към ЕС

Ще бъде историческа грешка, ако Северна Македония и Албания не започнат заедно преговорите за присъединяване към ЕС, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред журналисти след изслушването си във Външна комисия във връзка с вчерашното заседание на Съвета по общи въпроси и решението за отлагане на преговорите за присъединяване към ЕС със Северна Македония и Албания.

Според Захариева добрата новина от Съвета по общи въпроси е отлагането на преговорите за есента, което дава по-голяма възможност да се работи за това Албания и Северна Македония да започнат заедно преговорите за присъединяване към ЕС.

„Според нас това е важно за гражданите на тези две държави - там има много млади хора, за сигурността и стабилността на цяла Европа, на целия ЕС. В крайна сметка един от основните принципи е преценяване по собствените заслуги. Ние ще помагаме, надявам се да убедим държавите, които все още не са убедени за Албания, че има заслуги да започне октомври месец“, допълни Захариева.

На въпрос дали на заседанието на външна комисия е ставало въпрос за вчерашния Съвет, Захариева коментира: „Разбира се, че българските народни представители се интересуваха. Имаше въпрос, на който им разказах подробно какво се случи на Съвет общи въпроси. Българската позиция е двете държави трябва да започнат преговори“, каза външният министър.

Тя посочи, че миналата година в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС е взето решение през юни тази година да започнат преговори за присъединяване на двете страни към ЕС. „Поради факта, че докладът на ЕК излезе две седмици преди заседанието на Съвета и невъзможността някои парламенти да вземат решение за толкова кратко време, взехме решение, което е позитивно. Не всеки път този съвет успява да вземе решение на тема разширяване“, каза Захариева. По думите ѝ добрата новина е, че Северна Македония и Албания не се разделят. „Решенията са не по-късно от октомври месец Светът да се върне към обсъждане на тази тема и да се препоръча да започнат преговори“, заяви Захариева като посочи, че преговорите и започването им не се краят на процеса и има още какво да се извършва като реформи в двете държави.

„Позицията на България от години е ясно и тя е силна подкрепа за разширяването на ЕС към страните от Западни Балкани“, уточни още министърът. Тя допълни, че по-скептичните към разширяването на ЕС държави са подкрепили европейската перспектива на страните от Западните Балкани като едни от най-големите двигатели на реформите и демократизацията в региона, сигурността и стабилността.

Коментари

Задължително поле