Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Екатерина Михайлова: Промените в Конституцията се използват като политическо оръжие

Снимка: БТВ

Има нужда от промяна на Конституцията, но тя трябва да бъде направена трезво, с поглед за плюсовете и минусите. Това каза преподавателят по конституционно право проф. Екатерина Михайлова пред БТВ.

По думите й в момента тя не вижда нужната трезвост, а като се говори за промяна в Конституцията, това се използва като политическо оръжие.

На въпрос дали президентът Росен Плевнелиев е нарушил Конституцията, като отказа да състави служебен кабинет, Михайлова каза, че ще може да отговори след 22 януари 2017 г., когато изтича мандата на държавния глава. Според нея има време Плевнелиев да състави ново правителство, защото „до 22 януари могат да се случат много неща“. Той действително декларира, че няма да го направи, но когато кажеш нещо, може да се случат неща, които не си предвидил, посочи Михайлова.

Тя смята за проблем в Конституцията дългата процедура преди да се стигне до предсрочни избори – един месец мина в консултации, втори ще чакаме ген. Румен Радев да встъпи в длъжност, после ще чакаме служебно правителство, изборите ще са вероятно през март, а новото правителство – евентуално през април.

Можеше да има и друга ситуация – да се състави служебен кабинет и докато министрите се научат откъде се влиза в министерствата, да бъдат назначени нови министри – това също нямаше да е добре, коментира тя.

Най-голямото събитие за 2016 г. са президентските избори и начинът, по който гласува народът, каза още Михайлова. Според нея дори премиерът Бойко Борисов да не беше дал заявка, че при загуба ще подаде оставка, пак щеше да се стигне до тази развръзка. Представете си как продължава да управлява един министър-председател от партия, която е загубила тежко – при всяка публична проява ще бъде посрещан с въпроса за оставката. Това няма да доведе до стабилност, каза Михайлова.

Тя посочи, че първите стъпки на ген. Радев ще бъдат натоварени със свръхочаквания, тъй като мандатът му ще започне със съставянето на служебно правителство. „Трябва от първия час да действа съвсем ефективно“.

Помолена да коментира новите десни политически проекти, Михайлова каза, че й е трудно, но „в политиката е много важно да си ясен, да застанеш на позиция, да отстояваш ценности. Проблемите, които имаме – тероризъм, ужасни явления, като българина в Берлин, са проблеми на ценности, които сблъскваме помежду си. Затова очаквам от политиците не само прагматични решения, но и да кажат къде стоят, да видим, че човекът и достойнството му е в центъра на политиката, а не сметките, бакалщината – това отвращава. За това гласуваха хората и на президентските избори, и на референдума – за да дадат сигнал, но дали беше разбран?“, каза професорът.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Една от промените трябва да е намаляването на депутатите. За други не се сещам…

Отговорете