„Екзакта: 45% от българите не искат предсрочни избори

45% от българите посочват, че на страната не са нужни предсрочни парламентарни избори. 36% са на противоположното мнение. Това показват данни от национално представително изследване на „Екзакта Рисърч Груп”.

В сравнение с месец октомври т.г., с 5% намаляват хората, които не искат предсрочни избори и също с толкова нарастват желаещите предсрочен вот, посочват авторите.

За предсрочни парламентарни избори се обявяват по-често мъже, хора на възраст над 60 години, респонденти с нисък стандарт на живот и 72% от избирателите на БСП. Против предсрочен вот са най-често респонденти на възраст между 30 и 50 години, образовани и заможни хора, както и жители на градовете на страната извън столицата.

Ако в средата на декември т.г. се провеждаха избори за парламент, ГЕРБ запазва позициите си на първа политическа сила с 23.5% от гласовете на избирателите, а БСП са втори с 20.8%. Дистанцията между ГЕРБ и БСП се запазва без промени от началото на годината, като преднината на ГЕРБ пред БСП остава в рамките на около 3-4%, посочват от "Екзакта".

Данните от настоящото изследване показват, че ДПС е трета политическа сила с електорална тежест от 5.1%, а ОП са четвърти с 3.8%. Демократична България би получила 2.5% от вота на избирателите, а Воля – 1%. АБВ и РБ биха получили по 1%. За други партии биха гласували около 7%, а 34.3% заявяват, че изобщо няма да гласуват.

42% от българите посочват, че имат по-скоро оптимистични очаквания за бъдещето на България, а очакванията на 45% са по-скоро песимистични.

Как ще посрещнем Коледа и Нова година?

84% от българите посочват в декемврийското проучване на „Екзакта”, че ще празнуват Коледа у дома, а 11% възнамеряват да отидат на гости за Коледа. В сравнение с миналата година, с 5% намаляват онези, които ще празнуват Коледа в къщи. Едва 2% ще празнуват Коледа в заведение - най-често млади хора на възраст до 30 години. 2.5% отговорят, че няма да празнуват Коледа.

По домовете си ще прекарат Новогодишните празници 67% от българите. Посрещането на Нова година е свързано с по-висока мобилност на хората и с по-голямо желание да празнуват извън дома - 17% от интервюираните ще отидат на гости, 11% ще посрещат празника в заведение, а 3% ще празнуват на площада.

Сравнението с данните на „Екзакта” от декември 2017 г. показва, че със 7% намаляват българите, които ще посрещнат Нова година вкъщи.

Изследването е проведено в периода 10 - 17 декември 2018 г. По метода на прякото полустандартизирано “face to face” интервю, по домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни българи в 125 гнезда, в 93 населени места.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България