Екипажът на кораб „Св. св. Кирил и Методий” донесе редки антарктически риби

Излагат ги в Природонаучния музей в Пловдив

Две риби от вида нототения, обитаващи бедните на живот ледени води на Антарктида, ще станат част от колекцията на Природонаучния музей в Пловдив. Редките екземпляри пристигнаха у нас на борда на военния научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий”, който се завърна във Варна след второто си полярно плаване. 

„За пръв път в света във вътрешноконтинентален музей ще бъдат изложени обитатели на Антарктида”, посочи председателят на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев, който заедно с началника на ВВМУфлотилен адмирал проф. Боян Медникаров, областния управител на Варна проф. Андрияна Андреева, кмета Благомир Коцев и десетки варненци посрещнаха кораба.  „Св.св. Кирил и Методий” пристана на Морска гара точно в 11 часа, ескортиран от красиви платноходки с плакати „Добре дошли!”.

Екипажът  се поздрави с успешно извършени 13 операции, най-мащабната от които бе доставката на 70 тона материали и конструкции за научноизследователската лаборатория към българската база на о. Ливингстън. Тя вече е  изцяло затворена, за да издържи на лютата зима, а следващата година ще бъде оборудвана и ще се използва от учени от цял свят, каза проф. Пимпирев. Той отчете, че учените са работили по 12 проекта, част от които с международно участие. Изследвали са замърсяването и са установили, че дори в организмите на Антарктида има наличие на микропластмаса. 

Второто плаване на НИК „Св. св. Кирил и Методий” започна на 8 ноември 2023 г. и продължи месец повече от първото. „По-дълга беше и работата ни в оперативната зона. Разтоварихме с лодки на необорудван бряг материалите за лабораторията, която нашите логистици изградиха”, разказа командирът на кораба Николай Данаилов. Той посочи, че предизвикателство пред екипажа е било преминаването през пролива Дрейк, бурите покрай о. Огнена земя и край Сицилия на връщане. „Тежкото време успяха да изпитат и 24 курсанти, а 33-членният екипаж е готов за нова полярна мисия”, отчете кап. Данаилов. 

За нея предстои да бъде обявен конкурс за проекти и всеки български учен ще може да кандидатства със своя идея, а спечелилите ще станат част от 33-ата антарктическа експедиция. В отминалата са участвали 35 учени. С помощта на екипажа на кораба заливът на о. Ливингстън е бил почистен, а при плаването в ледени води моряците са оказали помощ на бедстваща канадска яхта, припомни флотилен адмирал Медникаров, който също участва в експедицията. При нея нашите изследователи откриха останки от катастрофирал преди 48 г. аржентински самолет „Локхийд”, които благодарение на екипажа бяха събрани, класифицирани и предадени на местните власти, за което е получена благодарност от президента и министъра на отбраната на Аржентина.

Според Медникаров плаването е станало част и от българската военноморска дипломация, защото за пръв път наш военен кораб е посетил Бразилия. На Антарктида, освен с българските проекти, екипажът е осигурил и испанска географска експедиция, отчете началникът на ВВМУ, който благодари на военните моряци за преизпълнените задачи.   

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони