Екипите на БАБХ изтеглени от Шарково и Крайново

Снимка: Архив

Екипите от ветеринари на БАБХ са изтеглени в момента от селата Шарково и Крайново заради барикади и стачки от доброволци. Те няма как да си свършат работата, коментираха за медиите от БАБХ.

115 животни ще бъдат евтаназирани само в Шарково. А баба Дора продължава да чакат евтаназията на стадото си кози.

Пет огнища са потвърдени досега от в селата Воден, Кости, Шарково, Крайново, Странджа. Засегнати са около 40 стопанства, а 4000 животни са евтаназирани досега, заяви и д-р вайла Давидова от БАБХ.

"Чумата е особено опасна, силно заразна и ето защо мерките за превенция изискват най-високо ниво на биосигурност. Убийството във всяко населено място, в което има дори едно заразено животно, е нужно, но по хуманен начин. А другите животни се смятат за рискови и контактни", каза Михаил Бащавелов, председател на съюза на ветеринарните лекари в Благоевград. По думите му, за да се ограничи болестта, е нужна дезинфекция на стопанството, превозните средства и личното облекло.

По думите на Камен Николов, от БАБХ ветеринарните специалисти са уведомили хората по местата чрез срещи в общините, а в огнището са изпратени хора с много висок опит. "Няма друг начин да се справим с чумата, освен евтаназия на животните", допълни той.

От БАБХ потвърдиха, че заразата най-вероятно е станала чрез нелегален пренос на животни от Турция.

По време на срещата с медиите стана ясно, че техниката за дезинфекция в заразените райони днес е била изтеглена, заради посегателства върху нея. Това означава, че заразата може да се разнесе.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България