Екипите на пожарната в Бургаско излезли 2932 пъти за 9 месеца

Огнеборците се отзовали на 90 фалшиви сигнали

Екипите на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Бургас и региона са излезли 2932 пъти за една година. Това сочи справка от началото на година до 12-ти септември. "Имахме спокойна година. Произшествията са 2932, като за миналата година са били 2971", каза комисар Васил Василев - шеф на РДПБЗН. Огнеборците са гасили 351 пожара с материални загуби. Най-честите запалвания са причинявани от възрастни, които палят изсъхналата трева в задния си двор. За една година пожарникарите са откликвали на 90 фалшиви сигнали за пожар.

С Център за обучение в село Върли бряг се похвали комисар Василев в навечерието на професионалния празник на пожарникарите - 14-ти септември. Това е първият такъв център в страната, където служители на дирекцията изнасят лекции пред деца и възрастни. Целта на превантивните срещи е да се намали броя на пожарите и да се научат хората как да реагират при бедствия.

Бургаската пожарна все още не може да се похвали с реализация на проекта за втора база, кото ще се намира в квартал "Победа". Проектът е с издадено в края на декември 2018 година разрешително за строеж от Община Бургас. "За жалост от Министерството на вътрешните работи не са ни осигурили средства за строежа. Надявам се през следващата година това да стане", каза комисар Василев.

В момента в дирекцията работят 430 души. 16 огнеборци са спечелили последния обявен конкурс. 8 оттях вече са назначени. Другите ще постъпят на работа след седмица.

В Бургас в аванс почетоха паметта на загиналите при изпълнение на служебния си дълг пожарникари. В церемонията, която се състоя пред паметната плоча до сградата на Пожарната участваха областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, кметът на Бургас Димитър Николов, шефът на Областна дирекция на МВР старши комисар Калоян Калоянов и други.

Коментари

Задължително поле