Екип достигна до конете в Осогово, намериха 3 мъртви, 29 липсват

Снимка: БНР

Екип от зоополицаи, разследващи полицаи, ветеринари и планиниски спасители успя да стигне до местността Бегбунар в Осогово, където туристи откриха десетки умрели от студ и глад коне. Експертите са започнали работа на терена при много тежки условия - метър и половина сняг, каза ръководителят на групата д-р Емил Гъгнев, цитиран от БНР.

Само 3 трупа на умрели коне са открили разследващите полицаи и екипът от специалисти. Открити са живи 26 животни, 13 от тях са чипирани - установени са като собственост по индетнификационната марка. Все още не се знае какво е станало с останалите над 29 коня - колко са били те, дали не са изядени от хищници или са под дебелия близо 2 метра сняг. Собственикът на стадото Петър Пищелов каза пред репортери, че животните преди 3 месеца са били около 70. Междувременно, доброволци от организацята "4 лапи" и планински спасители от Кюстендил качиха и днес храна за бедстващите животни.

Районната прокуратура в Кюстендил образува досъдебно производство за причинена смърт и за трайни увреждания на неустановен брой коне в Осоговската планина, както и за жестоко отношение към животни. Ако бъде доказана вината му, собственикът може да получи до 3 години затвор. Той ще бъде разследван за неправомерно ползване на евросубсидии.

Коментари

Задължително поле