Изтеглете безплатното приложение “Европейски път – Велико Търново”

Драгич: Просинечки обедини християни и мюсюлмани в Босна

На 22 март 2018 да почерпят

Ковачев, Кючюк и Курумбашев с политически Оскари от Европарламента (СНИМКИ)

Берлин и Париж отказали да подкрепят британски санкции срещу Русия

„Фейсбук“ олекна с $60 млрд. за два дни Парламентът в Лондон и US Конгресът искат Марк Зукърбърг да даде обяснения

Борис Джонсън сравни мондиала в Русия с олимпиадата на Хитлер

23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

Смъртоносна болест мори свинете у нас

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

Екоинспектори проверяват пунктовете за изкупуване на охлюви и билки в Търновско

Снимка: pixabay.com

Експерти на РИОСВ – Велико Търново проверяват пунктовете за изкупуване на билки и охлюви. Шест обекта в Сухиндол, Павликени и севлиевското село Добромирка вече са инспектирани и не са констатирани нарушения.
Установено е, че базите за изкупуване на охлюви са регистрирани в регионалната инспекция. Проверява се дали са оборудвани с кантар, калибровъчно сито за пресяване на маломерните охлюви, наличността и начинът на съхранение на изкупените охлюви.
Осем физически и юридически лица уведомиха РИОСВ – Велико Търново за 65 организирани пунктове за изкупуване на живи охлюви през 2017 г. Това им дава право да събират охлюви в периода от 10 май до 30 юни. Срокът се определя със заповед на министъра на околната среда и водите и с нея се определят условията и реда за ползване, изкупуване и изнасяне през граница на живи охлюви, черупки и месо от видовете лозов охлюв (Helix lucorum) и градински охлюв (Helix pomatia). Най-много регистрирани пунктове тази година има в община Лясковец – 21. В общините Павликени са 18,  Сухиндол – 16,  Севлиево – 9 и в Полски Тръмбеш – един.
При проверката на пунктовете за събиране на билки се следи имат ли  позволителни от съответните общини и подавали ли са необходимите справки и уведомления в РИОСВ. Проверява се наличността на билки и начинът на първична обработка. От трите проверки е установено, че един пункт няма да извършва дейност през тази година, вторият пункт все още не е започнал да изкупува билки, а в третия има наличност от лист медуница и стрък великденче.
Извършена е и проверка по постъпила жалба за пушек и миризма, отделяни от сушилня за билки в град Сухиндол. Пунктът е регистриран в РИОСВ – Велико Търново по реда на Закона за лечебните растения. При проверката се констатира, че сушилнята работи на дърва и не използва отпадъци за горене. Миризма на сушени билки се усеща само на територията на обекта. Дейността сушене на билки не попада в обхвата на Наредбата за норми за допустими емисии (НДЕ) на вредни вещества, изпускани в атмосферата от обекти и дейности с неподвижни източници на емисии. Дадените предписания за предоставяне на допълнителна информация и документи в РИОСВ са изпълнени.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.