Екоинспекцията конфискува препарирана костенурка във Варна

Екоинспекцията във Варна съвместно със служители на МВР конфискуваха препарирана костенурка след получен сигнал за продажбата й по обява в интернет.

Тя е от защитения вид Caretta Caretta, представител на семейството на морските костенурки Cheloniidae, единствена в рода си и е включена в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие. Той забранява търговията с нея, препариране и притежаване на защитените екземпляри.

От РИОСВ-Варна припомнят, че при нарушение физическите лица се наказват с глоба от 100 до 5000 лв., а юридическите - от 500 до 10 000 лв.На собственика на препарирана костенурка е съставен акт за административно нарушение, съобщиха още от екоинспекцията.

Половината от сигналите по електронната поща на екоинспекцията за миналия месец са за продажба по интернет на препарирани или живи защитени видове. Сред екземплярите са препариран голям горски водобегач, видра и златка, друг вид защитен вид костенурка и препариран обикновен мишелов.

Над 17 000 лв. са постъпили в РИОСВ -Варна от наложени санкции през октомври, като за месеца експертите са извършили 284 проверки на 178 обекта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България