На 7 април 2020 да почерпят

Телците да проявят търпение, Водолеите стабилизират финансите си – Дневният хороскоп на Алена

Стилиян Петров: До няколко месеца ще обявя дали се кандиратирам за президент на БФС

Коронавирусът – тор за графоманията Сред мераклиите за слава преобладават неразбрани поети

Улица в Ню Йорк е №1 по сделки с луксозни имоти Средната цена е 38,5 млн. долара

Строят апартаменти за възрастни хора

Броят на смъртните случаи от коронавирус в САЩ надхвърли 10 000

Коронавирусът предпочита мъжете

Франция съобщи за още 833 смъртни случая от Covid-19

Отмениха вечерния час в област Стара Загора

Ниските лихви повишават инвестициите в имоти Полша привлича много капитали

МЗ пуска Национална информационна система за борба с COVID-19

Пробват над 300 терапии за COVID-19

Българи от чужбина наемат жилища с виртуален оглед

Депутатите без заплата до края на извънредното положение

Екоминистърът призова ВиК дружествата да ползват алтернативни водоизточници извън язовирите

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров призова местните ВиК дружества да ползват и алтернативни водоизточници извън язовирите. Това стана по време на парламентарния контрол в отговор на депутатски питания за състоянието на язовирите „Асеновец“ и „Камчия“.

Освен язовир „Асеновец“ има още пет системи, от които може да се водоснабдява Сливен, каза Димитров. По думите му язовир „Асеновец“ е едногодишен изравнител и регистрираният приток през 2019 г. е 14,07 млн. куб. м, който е характерен за суха година. За същата година ВиК дружеството е използвало 22,351 млн. куб. м вода от язовира без да бъдат ползвани алтернативни водоизточници.

Министърът каза, че миналата година язовирът е точен непрекъснато без да се ползват алтернативи, в резултат на което тази година е с по-ниско ниво. Предвид намаляващия обем на язовир „Асеновец“ през ноември 2019 г. управителят на ВиК-Сливен е информиран за необходимостта да бъдат предприети действия за включване на източници на алтернативно водоснабдяване от подземните водоизточници с цел ограничаване на водовземането от язовира и недопускането на водна криза в Сливен. С месечния график на използване на водите от язовир „Асеновец“ е започнало постепенно редуциране на месечните лимити като през декември са разрешени 1,8 млн. куб.м, през януари – 1,5 млн.куб.м, а през февруари – 0,709 млн.куб.м. Към 19 февруари 2020 г. язовир „Асеновец“ е с обем 7,898 млн. куб. м, регистрирания приток за януари е в три пъти по-малко от прогнозния приток за много суха година. На ВиК и Община Сливен е препоръчано с цел осигуряване на допълнителни количества за питейно битово водоснабдяване на Сливен да предприемат спешни действия по реконструкция и включване в експлоатация на речното водохващане на река Колешница, в което по данни на ВиК протичат между 346 и 500 л/с. Това е възможност за Сливен да възстанови водоползване, което е имал преди да се създаде язовира, каза Димитров.

При реализиране на приток през 2020 г. характерен за много суха година и при използване на води с месечен лимит до половин милион куб. м водоподаването ще бъде осигурено за над 12 месеца.

Вода от язовир „Камчия“ за питейно-битово водоснабдяване с разрешени годишни лимити за ВиК Бургас е до 61,1 млн.куб.м, за ВиК Варна – до 68,9 млн.куб.м и ВиК Сливен – до 0,200 млн.куб.м.

Наличният обем в язовира към 28 февруари 2020 г. е 151,538 млн.куб.м вода или с процент на запълване 64,88 процента. Предвид, че мъртвият обем на язовира е 49,90 млн.куб.м наличният полезен обем към 28 февруари е 101,638 млн.куб.м. Към 28 февруари 2019 г. наличният обем е бил 196,658 млн.куб.м или 84,2 процента спрямо общия обем, каза министърът.

При удовлетворяване на исканията на ВиК количества за питейно-битово водоснабдяване от 100 млн.куб.м годишно водата на язовира ще стигне за 24 месеца, каза министърът. От язовир „Камчия“ не се ползва вода за промишлени нужди.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.