Екопродукти и рецепти на баба са хит при сладкарите

Гурме-веган десерти, сурови торти, безглутенови сладкиши и чийзкейк с българско сирене от кашу са екзотиката на „Десерт фест“

“Какво е ово? Тайна! Каква тайна? Сладка тайна!” Чудно хубава реклама на шоколадови бонбони, вървеше по сръбската телевизия, докато у нас цареше социализъм и бонбоните бяха кът, а реклами въобще нямаше.

Сега и у нас е като в Сърбия някога. Невероятно оживление и отлично настроение. Малки и големи сноват между отрупани с лакомства щандове, питат, разпитват, опитват и лакомо похапват. И планират да дойдат утре пак.

Такава е атмосферата на изложението “Десерт фест”, организирано от Българската търговско-промишлена палата и Центъра за фирмено обслужване.

Европейска академия за обучение и развитие е представена с екзотична продукция на свои ученици. Те са вложили усилия в изработката на сладкиши с нестандартни вкусове, които напомнят аромата на билков чай от много цветове и специалитети като студен чийзкейк с лавандула.

Откакто е стартирала образователната програма на академията, в готварство и сладкарство са се обучили повече от 600 курсисти. “90 на сто от тях са реализирани”, категорична е Андреана Андреева, мениджър по обученията в Европейската академия.

Всички, ама всички производители на “Десерт фест” са заложили на здравословното хранене. Шуменска фирма предлага билки от Шуменското плато, за който е знайно, че е един от най-силните енергийни райони в България.

Уникално малиново вино е направено от сертифицирани малини, отглеждани в Лакатник. Тези продукти, както и кафе, което се преработва у нас, са екзотиката на изложението.

Истинското разнообразие, разбира се, е при основните десерти. Най–вече при шоколада.

Децата искат шоколадови зайчета, тинейджърите – плочки от шоколад, мъжете предпочитат черен шоколад, а жените – рисувания и по-сладък. Организират се шоколадови семинари.

Други майстори изработват кекс 100% ръчно и от 100% натурални продукти със сертификат. Рецептата е изпитана във времето – наследство е от баба.

За ценителите на здравословното хранене се предлагат био суперхрани - кокосово брашно, протеинов микс, мака на прах, какаови зърна, студенопресовано кокосово масло и др. Могат да се опитат веган сладки със стевия и солети от лимец, приговяни без консерванти, оригинални гурмевеган десерти, сурови торти, шоколадови и безглутенови десерти, както и уникален чийзкейк, произведен с първото българско сирене от кашу с естествена ферментация.

И днес на партера ЦУМ можете да посетете “Десерт фест” и се насладите на чудно хубави лакомства. Производителите не са ревниви и с удоволствие разкриват сладки тайни от кухнята.

 

Щандът на Бобчо може да дари живот

0904-kareСред всички сладки вкусотии има един щанд, който крие особени изкушения и изненади и може да дари живот. Щандът на Бобчо. Той е дарен от организаторите на близките на едно болно дете. Лакомствата тук се продават, за да се съберат пари за животоспасяващи процедури в турска клиника, след като капацитетът на българските лечебни заведения е изчерпан. Националният фонд за лечение на деца е отказал финансиране. Мотивът е, че лечението е експериментално. Но е единственото, което дава шанс за живот.

Боби е диагностициран с церебрална парализа- квадрипареза и страда от полимикрогирия.

За да получи шанс да живее, той има нужда от адекватно лечение. Семейството му е получило предложения от няколко турски болници, които препоръчват лечение с вливане на собствени стволови клетки, както и провеждане на специфична рехабилитация, за да помогнат на Боби да се пребори с тежкото заболяване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме