„Екоравновесие“: Все повече породисти кучета биват изоставяни

За 2017 г. осиновените кучета от приютите на ОП „Екоравновесие“ са 693, каза директорът на предприятието към Столична обшина Веселин Асенов. По думите му, от „Екоравновесие“ са заловили през годината 3648 животни. 92 кучета са предадени доброволно от собственици, които нямат възможност да се грижат за тях.

По думите му, собствениците имат все по-безотговорно отношение към животните, наблюдава се ръст в изоставянето на домашни породисти кучета. „При нас все по-често постъпват кучета от породи като английски булдог, чихуахуа, шарпей, немски овчарки, но най-често изоставяните кучета са от бойни породи като питбул“, обясни Асенов. „Кучето не е едносрочно желание, и когато решим, че то вече не е онази сладка плюшена играчка, за която сме го взели, да го изхвърлим на улицата“, напомни той.

В момента се ремонтира приютът на „Екоравновесие“ в Сеславци. Идеята е той да стане дом за майки с малки кученца. Идеята е чрез този приют хората да се запознаят с кученцата и възможно най-много от тях да бъдат осиновени.

От общинското предприятие, заедно с фондация „Четири лапи“ стартира и преброяване на популацията на безстопанствените кучета в София, като резултатите се очакват през май. Последбото такова преброяване е било през 2015 г. и е показало, че бездомните кучета в Столична община са 3844.

Асенов съобщи и, че през януари 2018 г. общинското предприятие е изразходвало 244 хил. лв. За месеца са осиновени 50 животни. Заловени са 289, като 218 са кастрирани и 193 са върнати на местата, където са заловени. 24 кучета са настанени за лечение във ветеринарната клиника на предприятието в кв. Връбница, допълни Асенов.

Коментари

Задължително поле