На 22 август 2018 да почерпят

Кралев пожела пълна зала на гимнастичките

Български лекари спасиха мъж с имплантиране на аортна клапа през бедрото

Военен хеликоптер „Кугър” прекъсна електропровод край град Стамболийски

Втори фалит на застраховател очаква опозицията Спецслужбите съобщили на премиера Бойко Борисов, че има сериозен проблем в сектора

Кремъл отрича твърденията на „Майкрософт“ за руски предизборни кибератаки в САЩ

91 000 учители излизат на протест Искат да запазят авторитета на професията

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 22 август 2018

Доминик Рааб: През октомври ще бъде възможно сключване на договор с ЕС за Брекзит

До $150 000 награда за заловен престъпник дава Москва

По-ниски данъци за празни жилища Предлагат стимули за собствениците да ги дават под наем

Разширяват пакета на НЗОК Новите дейности ще се гарантират от НРД за 2019 г.

Владимир Савов поема временно поста на Ралица Агайн в КФН

Планирайте море до 12 септември Есенен полъх от следващата седмица, температурите падат с 10 градуса

Financial Times с нов проект в България

Екскмет на Златарица прави вино по рецепта на офицерите от римските легиони

Снимки: Веселина Ангелова

Бившият кмет на Златарица Стефан Добрев от години произвежда вино от уникален сорт грозде, познат още от античността. От ароматните лози „липа“ , които отглежда в двора си, ексградоначалникът приготвя бяло и червено вино и щедро черпи с него близки и приятели. Виното е достойно за царски трапези, а преди хилядолетия еликсир от бялата липа са пиели само офицерите в римските легиони.

dobrevНай- голям майсторлък Добрев демонстрира с бялото си вино. Всички, опитали от него, остават възхитени и смятат, че слага в напитката билки. Ароматът обаче идва само от редкия плодов сорт.

„Това бяло вино е било приготвяно още в древността за римската войска. Бялото вино се е пиело само от офицерите, защото е било много малко и съответно много скъпо. Докато червеното вино е било предимно за войската. Римските легиони, където битували и където им възлагали да бранят границата империята, първо са създавали пътища, а после са засявали жито за изхранване на войската. Задължително са създавали лозя , приготвяли, от което доставяли в Рим, към центъра на империята”, обяснява Стефан Добрев.

По думите му, римляните опитвали младото вино около датата на зимното слънцестоене- 25 декември. Новото вино в Златарица пък се опитва по традиция около Димитровден, но най- масово се дегустира на 24 ноември, когато в балканския град отбелязват деня на благодарността към руските освободители. Около тази дата от няколко години се провежда и кулинарния Празник на ракията и туршията в града.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.